Reklama/advertisment:
Čo robiť, ak v zime nemáme dostatok slnečných lúčov a cítime ospalosť, únavu, podráždenosť, stratu sily, pokožka je suchá a matná, vlasy sú krehké, bez života a vypadávajú? Endokrinológ o tom hovorí a ako správne užívať vitamín D.

Reklama/advertisment:
Každý rok, od polovice jesene približne do konca marca, dochádza v prírode k zmenám, ktoré majú citeľný vplyv na naše telo: na celkovú pohodu, výkonnosť, náladu, chuť do jedla, fyzickú a psychickú odolnosť a na schopnosť organizmu odolávať sezónnym chorobám.
Deje sa tak preto, lebo v tomto období sa znižuje vplyv ultrafialového žiarenia, skracuje sa deň a klesá teplota vzduchu. A naše telo sa týmto zmenám prispôsobuje. Nervový a kardiovaskulárny systém je obzvlášť citlivý na zmeny počasia.
Faktom je, že ultrafialové lúče majú priamy vplyv na produkciu „hormónov radosti“, zvyšujú hladinu endorfínu, dopamínu a serotonínu – a vtedy máme dobrú náladu, nával sily a elánu. Tieto lúče tiež zvyšujú tvorbu protilátok imunitným systémom, čím zvyšujú odolnosť voči infekciám, zlepšujú krvný obeh, a tým aj zásobovanie orgánov živinami – vitamíny, mikroelementy, bielkoviny, glukózu, lipidy.
Ultrafialové svetlo aktivuje v našom tele rôzne enzýmy, čím zlepšuje metabolizmus
Ako prežiť dlhú zimu pri zachovaní elánu, výkonnosti, dobrého zdravia a silnej imunity?
Aby sme to dosiahli, musíme si uvedomiť, že pod vplyvom ultrafialového žiarenia sa v našej koži tvorí vitamín D, ktorý má výrazný vplyv na celé telo. Totiž: stimuluje činnosť imunitného systému, zvyšuje vstrebávanie vápnika z potravy a jeho vstup do kostí, zubov, kože, vlasov, nechtov, svalov a iných orgánov.
Tento vitamín pôsobí na centrálny nervový systém, spôsobuje elán a nával sily (preto sa neodporúča užívať vitamín D večer), reguluje aj činnosť reprodukčných orgánov, znižuje hladinu cholesterolu, zabraňuje tvorbe cholesterolové plaky na cievach a zlepšuje metabolizmus uhľohydrátov.
Väčšina našich sťažností na zlý zdravotný stav v zime teda úzko súvisí s nedostatkom vitamínu D v tele. A aby ste toto obdobie bezpečne prežili, musíte sa postarať o kompenzáciu nedostatku tohto vitamínu. To sa dá dosiahnuť tak, že do svojho jedálnička zaradíte potraviny bohaté na prírodný vitamín D: vajcia (žĺtok), treščiu pečeň, ryby, mliečne výrobky, fermentované mliečne výrobky, syry. Lieky na cholekalciferol (vitamín D) sa môžu užívať prísne pod dohľadom lekára a po absolvovaní testov.
Potrebnú a bezpečnú dávku vitamínu D môže vybrať iba lekár na základe výsledkov testov
Z rozboru vyplýva, či má človek tohto vitamínu v tele dostatok, alebo či má nedostatok, ktorý sa môže prejaviť aj v rôznej miere. To určí dávku lieku, trvanie a frekvenciu užívania (niekoľko mesiacov alebo celoročne, denne alebo raz týždenne), ako aj to, v akej forme sa užíva – v kvapkách, tabletách alebo injekciách.
Samozrejme, po predpísaní vitamínu D bude lekár pravidelne sledovať jeho krvné hladiny, pretože predávkovanie týmto liekom má ešte nepriaznivejšie následky ako samotný nedostatok vitamínu. Bez lekárskeho predpisu teda môžete užívať len takzvané preventívne dávky cholekalciferolu, ktoré aj pri celoročnom užívaní nevedú k nadbytku vitamínu D v tele, to je 500-1000 IU denne.
Tieto dávky možno užívať od októbra do mája, ak je hladina vitamínu D podľa výsledkov testov normálna, aby sa predišlo jeho nedostatku. Ale ak už je nedostatok, potom také malé množstvo spotrebovaného vitamínu, bohužiaľ, nepomôže. Preto sa dôrazne odporúča každý rok pred začiatkom chladného počasia určiť hladinu 25(OH)vitamínu D v krvi, aby ste pochopili, či máte prijať preventívne opatrenia alebo ísť k lekárovi pre recept.