Reklama/advertisment:
Rýchlo a chutne. To sú požiadavky, ktoré má väčšina z nás na stravovanie počas uponáhľaného týždňa. Niekedy konzumujeme len pečivo, inokedy si navaríme na viac dní a so spokojnosťou si jedlo prihrejeme na chutnú večeru, či obed.
Reklama/advertisment:
Vedeli ste však, že nie každé jedlo je možné ohrievať a dokonca niektoré pokrmy sa ohrievaním znehodnocujú a sú nebezpečné pre vaše zdravie? Týchto sedem pokrmov by ste nikdy nemali zohrievať, pretože si môžete viac uškodiť, ako pochutiť.
1. Pokrmy, ktoré sú príliš tukové: Ak vám z predošlého dňa ostalo jedlo, ktoré má vysoký podiel tukov a olejov, je vhodné ho radšej nezohrievať. Vyššou teplotou sa môžu v takomto jedle pri zohrievaní tvoriť nebezpečné toxíny.
Takýmto jedlom sú napríklad hranolky. Najlepšie je takéto jedlá nezohrievať vôbec, avšak ak sa tak rozhodnete, ohrievajte ich na nízkej teplote a veľmi pomaly.
2. Kura: Zohrievaním kuraťa sa menia proteíny v ňom, čo môže byť pre vaše zdravie veľmi nebezpečné. Ak zohrievate kura, ktoré ste si navarili pred viac ako tromi dňami, nemali by ste to robiť vôbec.
Jediný spôsob, ako by bolo zohrievanie kuraťa v poriadku by bolo vtedy, ak by každá jeho časť pri zohrievaní dosiahla 175 stupňov, avšak kontrolovať to v mikrovlnnej rúre je viac menej nemožné.
3. Morské plody: Ak ste sa rozhodli zohrievať si morské plody, ktoré boli okamžite po ulovení zmrazené, je to pre vaše zdravie v poriadku. Potvrdila to Správa potravín a liečiv. Ak ste sa rozhodli pre konzumáciu morských plodov, ktoré sú tepelne spracované a ostali na izbovej teplote už nejakú tú hodinku, mali by ste si to dobre rozmyslieť.
V takýchto morských plodoch sa môžu vytvoriť baktérie, ktoré sa ohrievaním nemusia zabiť a môžu vám spôsobiť zdravotné ťažkosti.
4. Vajíčka: Stalo sa vám niekedy že ste si urobili príliš veľa praženice alebo omelety a nechali ste si túto dobrotu v chladničke na ďalší deň? Ak sa tak stalo, pokojne tento pokrm môžete konzumovať studený, avšak na zohrievanie rýchlo zabudnite. Tepelne spracované vajíčka sa po ohrievaní stávajú toxickými.
5. Špenát: Táto zelenina patrí medzi vitamínové bomby, avšak najlepšie je ho konzumovať v surovom stave, alebo hneď po uvarení. Pri ohrievaní sa dusičnany menia na dusitany a nitrozamíny, ktoré sú pre ľudské telo nebezpečné.
6. Ryža: Ryža patrí medzi obľúbené potraviny mnohých ľudí. Málo kto však vie, že okrem prospešných aminokyselín obsahuje aj spóry, kde sa tvoria baktérie. Ak ryžu po uvarení ihneď spotrebujete alebo ju odložíte do chladničky, je to v poriadku.
Ak ju však necháte pri izbovej teplote, baktérie sa začnú množiť ešte viac, čo môže spôsobiť vaše zdravotné ťažkosti. Pri ohrievaní sa totiž tieto baktérie nedokážu zničiť.
7. Cvikla: Podobne ako špenát je aj cvikla plná dusičnanov. Do kokteilov a do šalátov je cvikla ako stvorená, avšak zohrievať by ste ju nemali.
zdroj : trendweb.sk