Reklama/advertisment:
Vo svete je epidémia nadváhy. Pri návštevách lekára mnohí ľudia počujú odporúčanie prejsť na zdravšie stravovacie návyky. Ako? Intuitívne stravovanie môže pomôcť.
ČO TO JE
Reklama/advertisment:
Podstatu metódy možno zhrnúť do sloganu: “Jedz, keď máš hlad, nejedz, keď nemáš.” Vyvinuli ju kalifornské odborníčky na výživu Evelyn Trimboliová a Alice Reschová. Sú presvedčené, že sa prejedáme, pretože sme stratili citlivosť na signály hladu a sýtosti.
Citlivosť sa dá obnoviť splnením dvoch podmienok:
- rozlišovať medzi fyzickým hladom a emocionálnym hladom, keď nepotrebujeme fyzicky jesť, ale jeme, aby sme získali príjemný zážitok alebo prehlušili nepríjemné zážitky,
- všimnúť si moment nasýtenia a vstať od stola bez toho, aby sme čakali na ťažký pocit v žalúdku.
Intuitívne stravovanie navrhuje nerobiť si nepriateľa zo svojho tela (aj keď nie je modelovej veľkosti) alebo z akýchkoľvek potravín. Jeho cieľom je dobré zdravie a pohoda, súhlas so sebou samým.
AKÉ SÚ VÝHODY
Asi každý, kto držal diétu, vie, aké ťažké je udržať si výsledky. Blogeri a fitnes tréneri, ktorí učia chudnúť, často kladú dôraz na jasné termíny a konkrétny cieľ požadovanej hmotnosti a objemu. To je motivujúce k snahe. Háčik je však v tom, že po dosiahnutí vytúženej postavy pociťujeme uspokojenie zo splnenia úlohy a… mimovoľne si dávame signál na uvoľnenie: “Hurá! Preč s obmedzeniami. Vitajte, zákusky a nezdravé jedlo.”
Z extrému zábran a hladu sa dostávame do extrému úplného povolenia. A potom vina a ďalšie zábrany
Ako sa z tohto kruhu vymaniť? Preskúmajte, čo pre vás obsahujú extrémy. Aké emócie a postoje sa skrývajú za rigidným obmedzujúcim stravovacím správaním (hanba za centimetre navyše v páse, predstava, že milovaní sú len tí subtílni)? A čo sa skrýva za extrémami v prejedaní sa? Možno rodičovské “nemôžeš vstať od stola, kým všetko nedoješ”… Pre každého, kto putuje od jednej polarity k druhej, bude ich význam iný. Čím lepšie sa v nich vyznáte, tým ľahšie nájdete rovnováhu.
Intuitívne stravovanie uľahčuje prechod na nový spôsob života: netrápime sa obmedzeniami, ale počúvame a uvedomujeme si, ako sa cítime. Z jedenia urobíme meditatívny, zmyselný rituál, ktorý nás priblíži k nášmu skutočnému ja – nie narcistický ideál, ktorý si vyžaduje obetu až po dlhé pôsty, prísne zábrany a nenávisť k obrazu nášho tela.
ČO TREBA MAŤ NA PAMÄTI
Je tu však jedna jemnosť: mnohé z našich stravovacích návykov sú stereotypne nevedomé a nemusí ísť o intuitívne zdravé stravovanie, ale o intuitívne prejedanie sa a jedenie našich obľúbených jedál. A ešte niečo: prejedanie, odmietanie jedla alebo rigidná selektívnosť sa často spájajú s ťažkosťami v komunikácii, nenávisťou voči sebe, sklonom k izolácii – a to je dôvod, aby ste sa svojím psychickým stavom zaoberali všeobecne.
Aby naše telo mohlo plnohodnotne fungovať, potrebuje rôzne vitamíny, stopové prvky a živiny.
Preto je okrem intuitívneho stravovania užitočné vyskúšať nové chute, jedlá, kuchyne sveta, oboznámiť sa so zložením potravín a pochopiť, ktoré jedlo je ťažké a ktoré ľahké. Výsledky prinesú aj konzultácie s odborníkom na výživu alebo dietológom na zostavenie individuálneho jedálneho lístka a v tíme rovnako zmýšľajúcich ľudí a pod vedením skúseného mentora sa ľahšie zavádzajú nové návyky.