Reklama/advertisment:
Palacinky na kefíre s hubami určite potešia hneď dve kategórie stravníkov – milovníkov palaciniek a znalcov húb. Tento recept je dobrým príkladom toho, keď dvaja v jednom naozaj fungujú! Palacinky na kefíku s hubami môžu byť kompletným obedovým jedlom pre celú rodinu aj teplým občerstvením na priateľskej oslave. Plastické a poddajné cesto vymiesené s kefírom je ideálne na pečenie tenkých palaciniek, s ktorými sa dá ďalej manipulovať. Môžete ich naplniť hubami a zrolovať do tradičných obálok, zrolovať do roliek alebo dokonca naplniť hubovou plnkou a vytvarovať vrecká, ktoré na vrchu zviažete zeleným cibuľovým pierkom alebo vetvičkou petržlenovej vňate.
SUROVINY
Na palacinky:
- pšeničná múka – 200 g
- kefír – 250 ml
- C0 vajcia – 2 ks
- rastlinný olej – 3 PL
- cukor – 1 lyžička.
- sóda bikarbóna – ½ čl.
- soľ – ½ lyžičky.
Na plnku:
- huby – 400 g
- cibuľa – 1 ks
- kyslá smotana – 2 PL
- rastlinný olej – 4 PL
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Krok 1
Reklama/advertisment:
Pripravte si náplň. Nakrájajte šampiňóny a cibuľu na malé kocky. V hlbokej panvici rozohrejte rastlinný olej a cibuľu na ňom smažte, kým nebude priehľadná, 5 min. Pridajte huby, soľ, korenie a varte na stredne silnom ohni 7 min. Pridajte kyslú smotanu, premiešajte a zohrievajte ďalšie 2 min. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
Krok 2
Pripravte si palacinky. Do veľkej misy dajte vajcia, nalejte kefír, pridajte sódu bikarbónu, soľ a cukor a premiešajte mixérom. Prisypte múku, opäť premiešajte a cesto nechajte 10 min. zohrievať. Pridajte 200 ml teplej vody a 2 PL rastlinného oleja a opäť premiešajte.
Krok 3
Rozpáľte panvicu s priemerom 22-24 cm na silnom ohni, 2 min. Znížte teplotu na stredne vysokú a dno panvice vymažte rastlinným olejom. Použite kuchynský štetec alebo panvicu postriekajte olejovým sprejom.
Krok 4
Na panvicu nalejte dávku cesta a palacinky pečte 1-1,5 min. Okraje palacinky by mali zhnednúť a celý povrch by mal byť nepriehľadný. Opatrne obráťte na druhú stranu a pokračujte v pečení ešte 1 min.
Krok 5
Pokračujte v pečení palaciniek, kým cesto nevytečie. Hotové palacinky poukladajte na tanier. V prípade potreby ešte niekoľkokrát potrite panvicu olejom.
Krok 6
Hotovú palacinku položte na dosku, do stredu dajte 1-2 lyžice hubovej náplne. Placku zrolujte do obálky alebo trubičky. Takto naplňte všetky palacinky.
Tipy na recept:
- Na plnenie palaciniek môžete použiť nielen huby, ale aj hlivu ustricovú. Optimálne je pripraviť plnku z čerstvých húb, ale môžete vziať aj mrazené. Výborné sú aj lesné huby – hríby alebo kuriatka, prípadne ich zmes. Plnka z lesných húb je mimoriadne voňavá a chutná.
- Palacinky s hubami výborne znášajú šokové zmrazenie. Vložte ich do nádoby, pevne uzavrite a vložte do mrazničky. Teplota by mala byť aspoň -12 °C. Zmrazené palacinky môžete skladovať až 1 mesiac.
Zdroj: https://www.gastronom.ru