Reklama/advertisment:
Grilované bravčové steaky môžu v obľúbenosti predbehnúť kebab, ak ich správne pripravíte. Po prvé, mäso je najlepšie vopred marinovať. Po druhé, malo by sa správne grilovať, aby steaky boli šťavnaté, ale úplne prepečené, pretože na rozdiel od hovädzieho mäsa môže polosurové bravčové mäso telo veľmi nepríjemne prekvapiť. Nakoniec by sa takéto jedlo malo správne podávať v spoločnosti chutnej zeleniny a korenistých byliniek. Potom bravčové steaky prinesú tie najjasnejšie gastronomické dojmy a stanú sa hlavným jedlom pikniku v prírode alebo obeda na dači. Náš vynikajúci recept vám pomôže
SUROVINY
- karbonáda – 1 kg
- cesnak – 3 veľké strúčiky
- koreň zázvoru – 50 g
- chilli paprička – 1/2 malého chilli lusku
- mletý koriander – 1/2 lyžičky
- mletý sušený rozmarín – 1/2 lyžičky.
- sójová omáčka – 200 ml
- pitná voda – 100 ml
- olivový olej – 40 ml
- med – 20 g
- čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti
Krok 1
Reklama/advertisment:
Pripravte si všetky prísady na pokrm. Bravčové mäso (carbonade) umyte studenou tečúcou vodou a dobre osušte papierovými utierkami. Nakrájajte ho na 4 steaky a preložte do veľkej širokej misy.
Krok 2
Pripravte marinádu na bravčové mäso. Cesnak ošúpte a prelisujte v malej miske. Ošúpte koreň zázvoru a nastrúhajte ho na jemno. Chilli papričku nakrájajte nadrobno (semienka môžete podľa chuti ponechať alebo odstrániť).
Krok 3
Do misky k cesnaku pridajte koreň zázvoru a chilli papričku. Pridajte koriander a rozmarín. Prilejte sójovú omáčku a pitnú vodu a premiešajte. Olivový olej zmiešajte s medom a pridajte do misky s marinádou. Opäť premiešajte.
Krok 4
Vzniknutou marinádou naplňte bravčové steaky. Niekoľkokrát ich preložte, aby sa rovnomerne rozdelila. Vrch misky zakryte potravinovou fóliou. Bravčové mäso vložte do marinády do chladničky a nechajte ho tam 3 hodiny.
Krok 5
Pripravte si uhlie na grilovanie bravčového steaku. Mali by byť dobre prehorené a pokryté bielym popolom. Umiestnite na ne grilovací rošt. Môžete ho vymastiť rastlinným olejom.
Krok 6
Steaky vyberte z misky s marinádou a zľahka ich osušte papierovými utierkami. Položte ich na grilovací rošt a grilujte z oboch strán, kým nezhnednú. To môže trvať približne 10 minút v závislosti od hrúbky steakov.
Krok 7
Steaky je najlepšie skontrolovať teplomerom: teplota vo vnútri kúska bravčového mäsa by mala byť aspoň 68 °C. Bravčovú pečienku preložte na taniere. Posypte čerstvo mletým čiernym korením a podávajte.
Tipy na recept
- V tomto recepte odporúčame použiť marinádu na báze sójovej omáčky na bravčové steaky. Možno ju dobre nahradiť zriedenou pomarančovou šťavou bez cukru (v rovnakom pomere). V takom prípade získajú steaky príjemnú citrusovú arómu a chuť.
- Bravčové steaky sa môžu grilovať doma na grilovacej panvici (každá strana trvá asi 5 minút) a potom sa dopečú pod pokrievkou na miernom ohni.
Zdroj: https://www.gastronom.ru/