Reklama/advertisment:
Toto je absolútna americká klasika. Mac’n’cheese – makaróny pečené s syrovou omáčkou, pozná každé americké dieťa a vie ich pripraviť aj najvzdialenejšia mama od kuchyne.
INGREDIENCIE
• 400 g akýchkoľvek krátkych cestovín (penne, fusilli, farfalle)
Reklama/advertisment:
• 250 g dobre rozpúšťajúceho sa syra (mozzarella, cheddar) alebo ich zmesi
• 1 l mlieka
• 4 polievkové lyžice masla + ďalšie maslo na vymastenie
• 2 polievkové lyžice múky
• štipka strúhaného muškátového orieška
• čerstvo mletý čierny korenie
• soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Krok 1
V hrnci s hrubým dnom rozpustite maslo, pridajte múku. Opražte na strednom ohni, miešajte, kým nezískate zlatistú farbu, asi 2 minúty.
Krok 2
Odstavte hrniec z ohňa, pridajte mlieko a miešajte metličkou, aby nevznikli hrudky. Vráťte na stredný oheň a varíme, stále miešame, až kým sa omáčka nezahusí, asi 5 minút. Osoľte omáčku, pridajte korenie a muškátový oriešok.
Krok 3
Rozohrejte rúru na 200 °C. Natrepte syr na strúhadle, odložte približne tretinu na pečenie, zvyšný syr pridajte do omáčky. Premiešajte, aby sa všetok syr rozpustil.
Krok 4
Uvarte cestoviny v dostatočnom množstve (4 l) osolenej vody podľa návodu na obale, nedovarte ich 3 minúty.
Krok 5
Hojne potrite hlboký malý pekáč maslom. Jemne posypte soľou a korením.
Krok 6
Uvarené cestoviny odkvapnite na cedníku, potom zmiešajte so syrovou omáčkou a vyložte do formy. Posypte odloženým syrom. Pečte v rúre, kým nezískajú zlatistú kôrku, asi 20 minút. Podávajte veľmi horúce.