Reklama/advertisment:
Harčo polievka s duseným hovädzím mäsom je jedlom s národným dôrazom. Aké kroky podniknúť, aby získala príslušný charakter? Samozrejme, pridať korenie, ktoré je tradičné pre národnú kuchyňu. Napríklad gruzínska kuchyňa je pikantná a voňavá. Suché korenie a čerstvé bylinky jej dodávajú charakter a hneď je jasné, že ide o gruzínske jedlo. Preto určite pridáme zmes voňavých byliniek “khmeli-suneli”. Harčo sa zvyčajne pripravuje z hovädzieho mäsa, preto zvolíme hovädzie tushené mäso. Aby nás autentickí kuchári príliš nekritizovali, nazvime ju “podľa motívu harcho polievky”.
INGREDIENCIE
- 350 g hovädzieho duseného mäsa
- 2 ks cibuľa
- 100 g ryže (najlepšie okrúhlej)
- 3 strúčiky cesnaku
- 2,5 litra vody
- 2 lyžice masla
- 1 plná lyžička “khmeli-suneli”
- 2 malé paradajky alebo 1 lyžica paradajkovej pasty
- ktorý list
- čierny korenie v zrnách
- soľ
- červený korenie podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- koriander na ozdobenie
POSTUP PRÍPRAVY
Krok 1
Reklama/advertisment:
Začnite prípravou harcho polievky s duseným mäsom s prípravou zeleniny: cibuľu nakrájajte na štvrtiny a potom na tenké kúsky.
Krok 2
Na strednom ohni zohrejte maslo a pridajte cibuľu. Opečte ju do zlatisto-hnedého.
Krok 3
K cibuli pridajte nastrúhané paradajky a varte 5-7 minút.
Krok 4
Ryžu opláchnite pod tečúcou vodou, kým nebude voda čistá.
Krok 5
Do hrnca s vriacou vodou vložte ryžu a varíme pri silnom varu 3 minúty. Potom znížte oheň na strednú teplotu.
Krok 6
Do harčo polievky pridajte dusené hovädzie mäso a varte 3-4 minúty. Podľa chuti posoľte.
Krok 7
Pridajte opečenú zmes s cibuľou a paradajkami, korenie khmeli-suneli, bobkový list, červený a čierny korenie, celý čierny korenie. Všetko varíme spolu 4-5 minút, kým ryža nie je hotová.
Krok 8
Strúčik cesnaku pretlačte cez lis a pridajte do polievky. Nechajte povariť 1 minútu a zoberieme z ohňa. Nechajte polievku odpočinúť a podávajte s nakrájanou koriandrovou vňaťou.