Reklama/advertisment:
Zima východnej Európy nie je najpríjemnejším časom na prechádzky: je chladno, vlhko a veterno. No ľudia si už dávno vymysleli prostriedok, ako zvládnuť prírodné katastrofy – zohrievajúcu, pikantnú polievku. Po ochutnaní takejto polievky zostanete na dlho sýti, príjemné teplo sa rozlieha po tele a môžete s odvahou ísť obzerať ďalšiu pamiatku. Tajomstvo zohrievajúcej polievky spočíva v ingredienciách. Vôňa pšeničného piva, chrumkavá slanina, rozpustený syr a jemné kurča, to všetko sa úžasne spojí do sýteho a pikantného jedla.
INGREDIENCIE
- 150 g vareného-solenej bravčovej slaninky
- 500 g kuracieho prsia
- 80 g masla
- 200 ml pšeničného piva
- 200 ml kuracieho vývaru
- 200 ml mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie
- 250 g cheddar syra
- 1 lyžička worchestrovského omáčky
- 1/4 pohára múky
- 2 lyžičky cesnakového prášku
- štipka kajenského korenia
- 1 lyžička korenia papriky
- soľ, čerstvo mletý čierny korenie
Na servírovanie:
- zelená cibuľka
- hranolky
- tenké plátky slaniny
POSTUP PRÍPRAVY
Krok 1
Nakrájajte kuracie mäso na kocky o veľkosti 1,5 cm.
Krok 2
Reklama/advertisment:
Nakrájajte slaninku na malé kocky. Rozohrejte hrubostenný hrniec na strednom ohni, pridajte slaninu a opekajte ju, kým nebude chrumkavá. Pomocou naberačky preložte slaninu na tanier a do hrnca pridajte kuracie mäso a opekajte ho, miešajte, až bude hotové, 7-10 minút. Aj kuracie mäso preložte na tanier.
Krok 3
Do hrnca pridajte 20 g masla, múku, papriku a cesnakový prášok a opečte, miešajte, 1 minútu. Nalejte pivo tenkým prúdom, miešajte metličkou, aby sa nevytvorili hrudky, varíme 2 minúty. Pridajte vývar, mlieko a smotanu, premiešajte a znížte oheň na mierne nižšiu teplotu.
Krok 4
Postupne pridávajte strúhaný syr, neustále miešajte polievku. Keď sa syr úplne rozpustí, pridajte worcestrovú omáčku, vráťte do hrnca kuracie mäso a slaninu. Ochutnajte soľou, kajenským korením a čiernym korením. Varte 5 minút.
Krok 5
Na podávanie opečte plátky slaniny do chrumkavého stavu, nakrájajte na malé kúsky. Jemne nakrájajte zelenú cibuľu. Posypte polievku cibuľou, slaninou a krutónmi a ihneď podávajte.