Reklama/advertisment:
Zelené pohánkové palacinky na kefíre sú skvelou alternatívou tradičných palaciniek z pšeničnej múky. Zelená pohánka je obilnina, ktorá nebola tepelne upravená. Zelená pohánka zomletá na múku je jedinečným diétnym produktom a obsahuje vitamíny skupiny B, železo, mangán a mnoho ďalších mikroprvkov, ktoré telo potrebuje. Zrná zelenej pohánky neobsahujú lepok, čo je veľmi dôležité pre ľudí s neznášanlivosťou lepku. Zelená pohánka zároveň obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré znižujú množstvo voľných radikálov potrebných na boj proti starnutiu buniek. Palacinky z kefíru a zelenej pohánky majú jemnú a delikátnu chuť a dokonale zapadajú do konceptu správneho a zdravého stravovania.
ZLOŽKY
- zelená pohánka – 250 g
- kefír – 200 ml
- vajcia C0 – 2 ks
- rastlinný olej – 3 PL
- citrónová šťava – 1 lyžička
- cukor – 1 polievková lyžica.
- sóda – ½ čl.
- soľ – ½ ČL.
Krok 1
Reklama/advertisment:
Zelenú pohánku dôkladne prepláchnite, vložte do malej misky, zalejte 400 ml studenej pitnej vody, zakryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 3 – 6 hodín alebo na noc.
Krok 2
Napučanú krupicu spolu s tekutinou rozmixujte ponorným mixérom na hladkú hmotu. Trvá to približne 2-3 minúty. Nalejte do hlbokej misy, pridajte cukor a soľ.
Krok 3
V miske s nasekanou pohánkou rozšľahajte vajcia, prilejte kefír a citrónovú šťavu, pridajte sódu bikarbónu a dôkladne premiešajte mixérom. Misku opäť prikryte potravinovou fóliou a nechajte 1 hodinu kysnúť v teple. Odstráňte potravinársku fóliu, do cesta nalejte 2 PL rastlinného oleja a znova premiešajte.
Krok 4
Rozpáľte panvicu s priemerom 16-18 cm na silnom ohni. Pomocou kuchynského štetca potrite dno panvice trochou rastlinného oleja. Nastavte teplotu na strednú.
Krok 5
Do panvice nalejte malé množstvo cesta a rozotrite ho po celom dne pomocou silikónovej alebo drevenej špachtle. Palacinku pečte 1,5 minúty do zlatista.
Krok 6.
Jemne prejdite špachtľou po okraji palacinky a oddeľte ju od okraja panvice. Palacinku otočte na druhú stranu a pokračujte v pečení ešte 1 minútu. Hotové palacinky naukladajte na tanier a udržiavajte teplé, kým nebudú pripravené na podávanie.
TIPY NA RECEPT
- Na prípravu palaciniek si môžete kúpiť hotovú zelenú pohánkovú múku. V takom prípade nechajte cesto pred pečením stáť v teple aspoň hodinu, aby múka napučala a palacinky sa netrhali.
- Zelené pohánkové palacinky môžete podávať s bobuľovým ovocím postrúhaným s cukrom alebo medom a sirupmi alebo džemom. Môžete ich tiež zabaliť do plátkov syra alebo údeného tofu, mierne osoleného lososa alebo pečených kuracích pŕs.
Zdroj: https://www.gastronom.ru