Reklama/advertisment:
Šošovicová polievka s mäsovými guľkami a ryžou je sýta a chutná. Ako sa hovorí, chutí skvele – my sme ju okorenili nielen chilli, ale aj tymiánom, oreganom, paprikou a muškátovým orieškom. Pôsobivý “buket”, súhlasíte? Čo sa týka červenej šošovice, tá je do polievok ideálna, pretože im dodáva mimoriadne hustú štruktúru a rýchlo sa varí. Mimochodom, výborne sa hodí k mäsu (v tomto prípade k mäsovým guľkám), čo sme nezabudli využiť.
ZLOŽKY
- ryža – 100 g
- Stredná cibuľa – 1 ks.
- cesnak – 2 strúčiky
- stonkový zeler – 1 ks
- Stonka póru (len biela časť) – 1 ks
- Malá červená paprika – 1 ks.
- maslo – 40 g
- červená šošovica – 150 g
- zeleninový alebo mäsový vývar – 1,5 l
- bobkový list – 2 ks
- tymián – 1 vetvička
- oregano – 1 vetvička
- strúhaný alebo mletý muškátový oriešok – 1 lyžica
- cukor – 1/3 lyžičky
- Hovädzie filé – 300 g
- vajce – 1 ks
- strúhanka – 1 polievková lyžica
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mletá paprika – podľa chuti
RECEPT KROK ZA KROKOM
Krok 1
Reklama/advertisment:
Pripravte si všetky prísady na polievku. Ryžu opláchnite, vložte do vriacej osolenej vody (250 ml) a uvarte podľa návodu na obale (môže to trvať približne 25 minút).
Krok 2
Očistite cibuľu a cesnak a nakrájajte ich nadrobno. Pór ošúpeme, nakrájame na kolieska a opláchneme od piesku. Stopkový zeler nakrájajte na tenké plátky. Chilli papričku nakrájajte a odstráňte semienka.
Krok 3
V ťažkom hrnci na polievku rozpusťte maslo. Vložte cibuľu a cesnak. Za stáleho miešania smažte na miernom ohni 3 minúty.
Krok 4
Pridajte pór, zeler a chilli papričky. Na miernom ohni vyprážajte ďalšie 3 minúty. Pridajte červenú šošovicu. Premiešajte ju. Všetko spolu niekoľko minút ohrievajte na miernom ohni.
Krok 5
Prilejte vývar a priveďte ho do varu. Vložte bobkový list, tymián a oregano. Varte na miernom ohni 20 minút. Dochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom, cukrom a paprikou.
Krok 6
Pripravte náplň do mäsových guľôčok. Mäso presuňte cez mlynček na mäso s jemným strúhadlom. Pridajte vajce a strúhanku. Osolíme, okoreníme, pridáme mletú papriku podľa chuti a dobre premiešame.
Krok 7
Z mäsa vytvarujte mäsové guľky. Pridajte do vriacej polievky a varte 10 minút. Pridajte uvarenú ryžu a priveďte do varu. Ochutnajte a v prípade potreby polievku ešte raz dochuťte.
Zdroj: https://www.gastronom.ru/