Reklama/advertisment:
Ragu z kapusty, zemiakov a cukiet – jedlo, ktoré určite musíte tento letný čas pripraviť. Dostupné suroviny už pravdepodobne dozreli na vašich záhonoch. Kto vymyslel variť ragu? Predpoklad o jeho pôvode je rovnako veľa, ako receptov na prípravu. Kto presne dostal nápad nakrájať mäso a zeleninu na kúsky a upiecť ich v rúre, nie je nám známe. Ale samotné slovo nás odkazuje na Francúzov. Práve oni v roku 1642 začali túlenú zeleninovú zmes nazývať “ragoûter”, teda jedlom, “ktoré budí chuť”. Ragu sa pripravuje po celom svete. V Írsku – so svinskou klobásou, slaninou a jačmeňom. V Nemecku – z mäsa so sviňskými klobásami, údeninami, fazuľou a zeleninou. V Gruzínsku – s mäsom a baklažánmi. Bez ohľadu na to, čo pridáte do jedla, jedno z hlavných pravidiel prípravy ostáva nezmenené: zelenina sa nakrája na rovnaké kúsky, opraží sa na oleji a potom sa dusí dlhý čas až do mäkkejších.
INGREDIENCIE
- zemiaky – 5 ks
- kapusta – 300 g
- cuketa – 1 ks
- mrkva – 1 ks
- paradajky – 2 ks
- cibuľa – 2 ks
- cesnak – 3 strúčiky
- oregano – 3 g
- soľ – 3 g
- korenie – 3 g
- rastlinný olej – 30 ml
- Čas prípravy – 1 hodina 20 minút
- Počet porcií – 8
- Náročnosť prípravy – ľahká
- Vegetariánske – áno
- Technológia – dušenie
- Príležitosť – Obed, Večera
- Počet kalórií -113,7 kcal
- Proteíny – 2,9 g
- Tuky – 3,6 g
- Sacharidy -17,4 g
Krok 1
Reklama/advertisment:
Dôkladne očistite zemiaky a mrkvu na kapustový ragú, umyte ich kefou a potom ich ošúpte zeleninovým nožom. Ešte raz ich dôkladne umyte a nakrájajte na rovnaké kocky.
Krok 2
Omyte cuketu a osušte ju. Ak je plod predozretý, ošúpte ho a odstráňte semienka. Nakrájajte zeleninu na kocky, najlepšie rovnaké veľkosti ako zemiaky a mrkvu.
Krok 3
Ošúpte cibuľu. Nakrájajte ju na malé kocky. Aj cesnak ošúpte a prelejte cez lis na cesnak, alebo ho rozmieťte sploštenou stranou noža a nakrájajte.
Krok 4
Na panvici rozohrejte rastlinný olej a opražte cibuľu s cesnakom 1-2 minúty. Pridajte k nim mrkvu a pražte, miešajte, ďalších 5-7 minút.
Krok 5
Pridajte na panvicu k zelenine zemiaky a cuketu, zakryte pokrievkou a dusíme na miernom ohni približne 10 minút.
Krok 6
Jemne nastrúhajte kapustu, presuňte ju do misky a osolte. Rukami ju rozmiešajte, aby vydala šťavu. Preneste ju na panvicu k zelenine, premiešajte, prilejte 1 pohár vody a dusíme, kým sa zelenina neprevarí.
Krok 7
Na paradajke urobte krížové zárezy, ponorte ju do vriacej vody na 30 sekúnd a potom do studenej vody. Ošúpte paradajku. Nakrájajte ju na kocky a pridajte do panvice. Osoľte, okorente a pridajte oregano, premiešajte. Zakryte pokrievkou a dusíme ďalších 10-20 minút. Všetky komponenty by mali byť mäkké.
Zdroj: https://www.gastronom.ru/