Reklama/advertisment:
Existuje mnoho receptov na lasagne. Tento je jeden z najtradičnejších, s dvoma omáčkami a tromi druhmi náplne.
SUROVINY
- 16 listov cestovín lasagne, ktoré sa nemusia variť
- 400 g zmiešaného mletého hovädzieho mäsa a viniča
- 300 g mozzarelly
- 30 g parmezánu
- 4 lyžice masla
- 1 liter mlieka
- 500 ml hotovej paradajkovej omáčky
- 400 g šampiňónov
- 2 stredne veľké baklažány
- 2 cibule
- 3-4 vetvičky bazalky
- olivový olej
- 3 PL múky
- štipka muškátového orieška
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
Krok 1
Reklama/advertisment:
Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej a na silnom ohni opečte mleté mäso, pričom drevené hrudky rozbijete drevenou lyžicou.
Krok 2
Baklažány nakrájajte na kolieska a z každej strany ich 1 minútu opekajte na olivovom oleji. Cibuľu nakrájajte na kolieska a 2-3 minúty opekajte na oleji. Nakrájajte huby a pridajte ich k cibuli. Smažte, kým sa neodparí všetka tekutina.
Krok 3
Listy bazalky nasekáme nadrobno a zmiešame s paradajkovou omáčkou. Na prípravu bešamelovej omáčky rozpusťte v hrnci maslo, vsypte múku a 3 minúty smažte. Prilejte mlieko, miešajte do hladka a varte na miernom ohni 5 minút. Ochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením.
Krok 4
Na dno obdĺžnikovej zapekacej misy rozotrieme 4-5 PL paradajkovej omáčky a prikryjeme 4 plátmi lasagní. Navrch položte polovicu baklažánov a šampiňónov, 8-10 PL paradajkovej omáčky a tretinu nastrúhanej mozzarelly. Prikryte 4 plátmi lasagní. Na ne rozotrite mleté mäso a 8-10 lyžíc paradajkovej omáčky. Prikryte ďalšími 4 plátmi.
Krok 5
Navrch položte zvyšné huby a baklažány, ďalšiu tretinu mozzarelly a posledné 4 pláty. Naplňte zvyšnou mozzarellou a prelejte bešamelovou omáčkou. Prikryte fóliou a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C na 30 minút.
Krok 6
Vrch posypte parmezánom a vložte lasagne späť do rúry na 10-15 minút, aby zhnedli.
Zdroj: https://www.gastronom.ru/