Reklama/advertisment:
Pre tých, ktorí chcú pocítiť pravú chuť a vôňu gruzínskej kuchyne, môžete vyskúšať tento variant omáčky sacebeli s korením a koreninami. Hmeli-suneli je zmes rôznych suchých mletých korenistých bylín. Súprava zvyčajne obsahuje mletý koriander, senovku grécku a imeretijský šafran – to je základ, ktorý možno doplniť ďalšími sucho mletými bylinkami. Hmeli-suneli sa môže nahradiť gruzínskou ajika, ktorá už zvyčajne obsahuje pikantné korenie. Samotná ajika dodá omáčke sacebeli pikantnosť.
SUROVINY
- 500 g paradajok
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 4 vetvičky koriandra
- 3-4 vetvičky petržlenu
- 3 vetvičky kôpru
- 1 červená paprika
- 1 paprika podľa chuti
- chmeľ
- soľ a cukor podľa chuti
Krok 1
Reklama/advertisment:
Na prípravu klasickej omáčky sacebeli umyte paradajky, nakrájajte ich na kúsky a vložte do hrnca. Za občasného miešania varte, kým nezhustnú. Dávajte pozor, aby sa nepripálili.
Krok 2
Preceďte cez sito. Sito by malo mať jemné oká, aby sa do omáčky nedostali semienka. Je lepšie použiť drevenú lyžicu, zaoblený povrch je produktívnejší na pretieranie cez sito.
Krok 3
Očistené cestoviny vráťte do hrnca. Červenú papriku, feferónku, petržlenovú vňať a kôpor nasekáme v mixéri a pridáme k paradajkovému pretlaku. Varte 4-5 minút.
Krok 4
Cesnak prelisujeme cez lis a pridáme do omáčky spolu s cesnakom, hmeli-suneli, soľou podľa chuti. Prípadne podľa chuti pridajte štipku cukru. Varte ďalšie 3 – 4 minúty. Pred podávaním nechajte vychladnúť.
Tipy na recept
Na tento účel omáčku prelejte do sterilizovaných nádob (pohodlnejšie do fliaš so širokým hrdlom) a pasterizujte.
Na varenie sacebeli je ideálne použiť nádoby s hrubým dnom. Ideálny je kotlík.
Zdroj: https://www.gastronom.ru/