Reklama/advertisment:
Mäso à la française so zemiakmi nemá nič spoločné s kuchyňou krajiny, ktorá udáva kulinárske trendy. V skutočnosti je toto jedlo známe po celom svete ako “mäso na orlovský spôsob” – na počesť grófa Alexeja Orlova. A práve v tom spočíva odhalenie názvu tohto výdatného nákypu. Orlovov dvorný kuchár, Francúz, ktorý chcel prekvapiť svojho patróna a jeho hostí, raz vymyslel recept na teľacie mäso so zemiakmi a hubami v bešamelovej omáčke. Hovorí sa, že gróf si toto jedlo mimoriadne obľúbil a žiadal, aby sa podávalo čo najčastejšie. V priebehu rokov sa recept zjednodušil: teľacie mäso sa nahradilo hovädzím alebo bravčovým, bešamel s majonézou a huby sa úplne vynechali. Napriek tomu sa francúzske mäso so zemiakmi považuje za slávnostné jedlo, ktoré je stále neodmysliteľnou súčasťou silvestrovských hostín.
Suroviny
- 1 kg hovädzieho mäsa “jablko” (oko) alebo bonito
- 6-8 stredne veľkých zemiakov
- 4 veľké cibule
- 150 g dobre roztaveného syra
- provensálska majonéza
- soľ, čierne korenie
- mliečne maslo
Krok 1
Reklama/advertisment:
Veľkú formu na francúzske mäso so zemiakmi vymažte maslom a trochu osoľte. Zemiaky namočte na 10 minút do mierne vriacej osolenej vody. Osušte ich, ochlaďte a ošúpte.
Krok 2
Zemiaky nakrájajte na 1 cm hrubé plátky. Zemiaky navrstvite do pripravenej misy v mierne sa prekrývajúcich vrstvách.
Krok 3
Mäso nakrájajte priečne na 1,5 cm hrubé plátky. Mäso našuchorte a okoreňte soľou a korením. Mäso položte na zemiaky.
Krok 4
Cibuľu na francúzske mäso ošúpeme a nakrájame na 1 cm hrubé polkruhy. Vo veľkej panvici rozpustite 60 g masla, pridajte cibuľu a na miernom ohni ju za stáleho miešania restujte 5-7 minút. Cibuľu spolu s maslom položte na mäso.
Krok 5.
Hojne potrite majonézou a vložte do rúry vyhriatej na 170 °C na 40 minút.
Krok 6
Francúzske mäso posypte nastrúhaným syrom a vráťte do rúry, kým nie je chrumkavé, 10 minút. Podávajte horúce.
Tipy na recept
Ak je pre vás použitie majonézy na mäso so zemiakmi príliš nevýrazné, pridajte 20 % smotany alebo dobrú hustú kyslú smotanu v pomere 1:1. Tým sa stane chutnejším.
Môžete si pripraviť francúzske huby, ktoré boli nakrájané na tenké plátky. Rozložte ich na cibuľu a potom zalejte majonézou.
Zdroj: https://www.gastronom.ru