Reklama/advertisment:
Blízkovýchodné občerstvenie babaganuš je krém z baklažánov s povinným prídavkom cesnaku, citrónovej šťavy a sezamovej pasty tahini, pričom pomery si každý kuchár volí podľa vlastného uváženia. Do krému môžete navyše pridať olivový olej, potom bude jemnejší a vláčnejší. Na piknik je to skvelý snack-dip, do ktorého môžete namáčať nielen čerstvú zeleninu a plátky teplej pity, ale aj rôzne chlebíčky a krekery. Babaganoush sa môže podávať aj s kúskami mäsa alebo kuracieho mäsa, napríklad s kebabom.
Suroviny
- 2 baklažány
- 2 PL tahini
- 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 lyžička údenej papriky
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- pita
- čerstvá zelenina
Krok 1
Reklama/advertisment:
Predhrejte rúru na 200 °C. Baklažány zabaľte do fólie a pečte 45-50 minút. Vyberte, odstráňte fóliu a nechajte vychladnúť.
Krok 2
Z baklažánov olúpte šupku, dužinu dajte do sitka a umiestnite nad misu. Nechajte 20 minút odkvapkať prebytočnú tekutinu.
Krok 3
Zmiešajte dužinu z baklažánov s tahini, olivovým olejom, citrónovou šťavou a cesnakom. Osoľte, okoreňte čiernym korením a rozmixujte mixérom do hladka. Preneste do misky, posypte údenou paprikou. Ohriatu pitu a plátky čerstvej zeleniny podávajte zvlášť.
Tipy na recept
- Dužinu z baklažánu nezabudnite dať na sito alebo cedník, aby ste z nej odčerpali prebytočnú tekutinu, inak bude babaganuš príliš vodnatý.
- Skúste spolu s baklažánmi upiecť aj hlavičku cesnaku v šupke, rozkrojte ju na polovicu pozdĺž “rovníka” a zalejte olivovým olejom. Pečený cesnak dodá pochúťke krémovú a karamelovú chuť bez štipľavosti čerstvého cesnaku.
- Na 100 g: bielkoviny 2,79 g (3,49 % dennej hodnoty)
– tuky 9,66 g (10,73 %)
– sacharidy 7,61 g (4,53 %)
– kcal 122,53 (6,81 %)
– sodík 375,43 mg (25,89 %)
– celkový cukor 3,78 g (7,56 %)
– mastné kyseliny 0,81 g (4,05 %)
– vláknina 3,06 g (10,20 %)
Zdroj: https://www.gastronom.ru/