Reklama/advertisment:
Horúce jedlo s paradajkami v hlavnej úlohe? Prečo nie! Pripravte si plnené paradajky v rúre s mletým mäsom a uistite sa, že je to naozaj možné. Štipka tohto pomerne jednoduchého pokrmu je v špeciálnej plnke: mleté hovädzie mäso je doplnené pečenou dužinou baklažánu, cibuľou, cesnakom a bulgurom. Vychádza to veľmi lákavo, voňavo a chutne! A čo je obzvlášť príjemné pre hostiteľku, takéto jedlo nepotrebuje vôbec žiadnu prílohu: je úplne sebestačné a výživné
SUROVINY
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 12 stredne veľkých paradajok
- 1 veľký baklažán
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice bulguru
- 6-8 vetvičiek mäty
- 6-8 vetvičiek petržlenu
- 1 lyžička mletej citrónovej šťavy
- 2 PL olivového oleja
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Reklama/advertisment:
Krok 1
Predhrejte rúru s grilom na 200 °C. Formu s rozmermi 25×35 cm na prípravu plnených paradajok vymastite ľubovoľným tukom (rastlinným olejom alebo maslom).
Krok 2
Baklažán na plnené paradajky popichajte vidličkou a vložte do rúry, pečte, niekoľkokrát otočte, kým nezhnedne, 10-15 minút. Preneste na dosku na krájanie a nechajte mierne vychladnúť.
Krok 3
Z upečeného baklažánu olúpte šupku. Dužinu a šťavu vložte do misy a ponorným mixérom ju rozmixujte na pyré.
Krok 4
Z paradajok odrežte vrcholky a odložte ich bokom, budú ešte potrebné. Čajovou lyžičkou odstráňte dužinu a vložte ju do mixéra. Pridajte olivový olej, soľ a korenie a rozmixujte do hladka. Omáčku prelejte lyžicou do zapekacej misy.
Krok 5
Cibuľu a cesnak ošúpte a nastrúhajte alebo nasekajte mixérom. Cibuľu zmiešajte s cesnakom, mletým mäsom, pyré z pečeného baklažánu a bulgurom. Dochuťte zirou, soľou a korením. Pridajte nadrobno nasekanú mätu a petržlenovú vňať, časť si odložte na servírovanie, a paradajkovú plnku dobre premiešajte.
Krok 6
Vnútro paradajok zľahka posypte soľou. Naplňte paradajky plnkou a prikryte ich narezanými “viečkami”. Paradajky vložte do formy a pevne ich zakryte fóliou. Formu vložte do predhriatej rúry a pečte 15 minút. Potom odstráňte fóliu a pokračujte v pečení, kým paradajky nezhnednú a tekutina na dne formy nezhustne, ďalších 30 – 35 minút. Plnené paradajky posypte mletým mäsom, zvyšnými bylinkami a podávajte horúce.
Tipy na Recept
- Plnené paradajky s mletým mäsom môžeme posypať akýmkoľvek strúhaným syrom – tvrdým alebo polotvrdým. Potom ich prikryte “pokrievkou” a vložte do rúry, ako sa uvádza v recepte.
- Na plnenie a ďalšie pečenie v rúre by ste mali vybrať veľké silné, ale zrelé paradajky. Ružové paradajky sú na tento účel ideálne: sú veľké, ale zároveň pomerne ploché, čo je v tomto prípade veľmi vhodné.
Zdroj: https://www.gastronom.ru/