Reklama/advertisment:
Nespíte dobre, rýchlo sa unavíte, cítite ťažobu v žalúdku, na tvári sa vám objavili mikrozápal…. Možno ste sa v poslednom čase prejedali nie práve najzdravším jedlom alebo ste zneužívali alkohol, čo znamená, že je čas na vykladací deň. Nebude to však skôr na škodu?

Reklama/advertisment:
Prax vykladacích dní alebo krátkych monodiét je v medicíne známa už od staroveku. Princíp je jednoduchý: počas 1 až 3 dní by ste mali jesť len jeden určitý produkt (ryžu, tvaroh, jablká, kefír, vajcia atď.). Dodá telu potrebné živiny, ale nepreťaží tráviaci systém a umožní mu odpočinok. Okrem toho sa súbežne odstraňujú trosky a toxíny. Na stimuláciu tohto procesu sa odporúča piť vodu a zelený čaj.
Jablko sváru
Mnohí odborníci na výživu označujú jablká (ideálne organické) za najlepší produkt pre monodietu: sú bohaté na železo, antioxidanty a vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie.
Ďalšou populárnou detoxikáciou je dodnes hroznová monodiéta. V roku 1928 vyvolala veľký rozruch kniha juhoafrickej zdravotnej sestry Joanny Brandtovej s názvom “Liečba rakoviny hroznom”. Autorka sa údajne vyliečila z rakoviny žalúdka pomocou hroznovej diéty. Dnes väčšina odborníkov o pravdivosti tohto príbehu pochybuje. Ba čo viac: veľké množstvo hrozna môže byť jednoducho škodlivé. Samo o sebe obsahuje príliš veľa cukru a nie až tak veľa vitamínov, navyše spôsobuje kvasenie v žalúdku. Takže aj jednodňové vyloženie si hrozna môže viesť k tráviacim problémom.
Potrebuje si črevo oddýchnuť?
Odborník na výživu Jean-Michel Leserf si myslí, že dni bez záťaže sú zlý nápad: “Je absurdné myslieť si, že náš tráviaci systém potrebuje odpočinok. Napríklad pankreas, orgán zapojený do trávenia, využíva svoje zdroje len 10 % času. Samozrejme, žalúdok a črevá nemusia pracovať 24 hodín denne, ale ani ich potrebu odpočinku by sme nemali preháňať. Robia to v noci, keď spíme. Hlavné je, aby sme pred spaním nejedli príliš veľa. Teória vykladacích dní je založená na myšlienke, že jedlo nás otravuje. To však nie je pravda.”
Odborník pripomína, že denne by ste mali zjesť aspoň 15 rôznych potravín, aby ste telu dodali potrebné živiny, vitamíny a stopové prvky.
Niekoľko slov o výhodách
Zároveň sú niektoré z prospešných aspektov vykladacích dní nepopierateľné. Napríklad znižujú zápal v tráviacom trakte a normalizujú rovnováhu črevnej mikroflóry.
“Počas vykládkového dňa na ovocí získavame polyfenoly, antioxidanty, minerálne soli, ktoré dodávajú energiu, ako aj prebiotiká. Ide o zložky potravy, ktoré sa v hornej časti tráviaceho traktu nestrávia ani nevstrebávajú, ale sú fermentované prospešnou mikroflórou hrubého čreva, čím stimulujú jej rast a vitalitu,” vysvetľuje Jean-Michel Leserf.
Ak sa však po niekoľkých dňoch vrátite k bežnému stravovaniu, všetko sa vráti do normálu. Nemali by ste očakávať, že sa s vaším telom stane zázrak za 24 hodín.
Stresový faktor
Aj jeden vykladací deň je pre organizmus stresujúci, preto sa nepúšťajte do jednodňovej diéty, ak máte v práci pohotovosť, ste chorí alebo veľmi unavení. Okrem toho výživa ovplyvňuje syntézu spánkového hormónu melatonínu. Hladovanie s príjmom menej ako 300 kcal denne počas dvoch dní až týždňa znižuje koncentráciu melatonínu v krvi približne o 20 %, takže počas dní bez záťaže môže byť ťažké zaspať.
Ďalším negatívnym faktorom monodiéty je, že ľudia s poruchami príjmu potravy po jej ukončení často začnú jesť všetko po sebe, niekedy sa nevedome odmeňujú za trpezlivosť a utrpenie, ako aj očakávajú ďalšie hladné dni.
Odborníci na výživu skrátka neodporúčajú vzdať sa vyváženej stravy ani na jeden deň, pokiaľ na to nie je vážny dôvod. Ak sa rozhodnete vyskúšať monodietu, nezabudnite na niekoľko pravidiel.
- Jedenie v deň odpočinku by malo byť príjemné. Vyberte si výrobok s ohľadom na svoje chuťové preferencie. Ak nemáte radi ryžu alebo tvaroh, nemali by ste sa nimi dusiť celý deň.
- Je dôležité vylúčiť veľkú fyzickú a psychickú záťaž, vyhýbať sa stresovým situáciám. Je lepšie vymyslieť si činnosť podľa svojich predstáv vopred.
- Večer deň predtým nejedzte dostatočne a po monodžete sa snažte dohnať stratený čas, inak nemôžete znížiť, ale zvýšiť hmotnosť.
- Vykladací deň – nejde o úplné odmietnutie jedla a obmedzenie kalorického obsahu stravy. Celú dennú normu výrobku nejedzte naraz a rozdeľte si ju na 4-5 jedál. Tým sa urýchlia metabolické procesy.
- A hlavné pravidlo: nenechajte sa uniesť vykladacími dňami. Nenahradia zdravú stravu v iné dni.