Reklama/advertisment:
V poslednom čase ľudstvo kvôli pandémii a neustálemu stresu venuje osobitnú pozornosť vitamínu D – a má na to dobrý dôvod. Jeho nedostatok môže skutočne viesť k vážnym následkom. Pritom nedostatok tejto látky je veľmi častý, najmä v ruskom podnebí. Všetko, čo potrebujete vedieť o vitamíne D, nájdete v našom článku.
Reklama/advertisment:
Vitamín D sa vzťahuje na celú skupinu biologicky aktívnych látok. Sú to vitamíny D1, D2, D3 atď. Ide o rôzne formy vitamínu D, ale najrozšírenejšie sú len D2 a D3. Nielenže majú podobnú štruktúru a účinok, ale majú aj najvyššiu metabolickú aktivitu.
Podobne ako ostatné vitamíny a minerály, aj vitamín D získavame z potravy. Už dávno bolo dokázané, že sa môže vytvárať v našej pokožke vystavením slnečnému žiareniu.
V tele sa neaktívny vitamín D premieňa na aktívnu formu v pečeni. Výsledná látka je svojím účinkom podobná steroidnému hormónu. Vitamín D je teda nielen vitamín, ale aj hormón. Rôzne bunky v tele majú receptory, ktoré reagujú na vitamín D. A práve preto je také dôležité sledovať jeho hladinu.
AKÉ SÚ DÔLEŽITÉ FUNKCIE VITAMÍNU D V TELE
Je nevyhnutný pre vývoj a tvorbu kostry
Vitamín D reguluje vstrebávanie makroživín, ako je vápnik a fosfor. Tie sú zase kľúčovými minerálmi pre udržanie homeostázy a podieľajú sa na tvorbe kostí, zubov a väziva a podporujú zdravie pohybového aparátu. Práve vitamín D zabezpečuje metabolizmus fosforu a vápnika.
Podporuje imunitu
Bunky imunitného systému, podobne ako mnohé iné, majú receptory, ktoré sa viažu na vitamín D, čím znižujú zápal a zvyšujú účinnosť imunitnej reakcie. Vďaka tomu je telo odolnejšie voči rôznym vírusom a patogénom.
Starostlivosť o srdce
Čo si myslíte o nebezpečenstve nedostatku vitamínu D pre kardiovaskulárny systém? Môže spôsobiť nebezpečné stavy, ako je infarkt myokardu, ortostatická hypotenzia, zlyhanie aortálnej chlopne a iné problémy súvisiace so srdcom a cievami. Znížená hladina vitamínu D môže spôsobiť zvýšenú srdcovú frekvenciu a vysoký krvný tlak. Je to spôsobené najmä nerovnováhou vápenatých iónov. Vitamín D je dôležitou súčasťou metabolizmu vápnika v tele.
Podporuje a zlepšuje prirodzenú plodnosť
Nedostatok vitamínu D v tele ženy môže byť spojený s častejšími potratmi a má tiež negatívny vplyv na priebeh tehotenstva a vnútromaternicový vývoj. Podrobne sa tomu spoločne venujú ruskí vedci vo vedeckom článku. Ukázalo sa, že vitamín D je zodpovedný za aktiváciu génu, ktorý je kľúčový pre implantáciu embrya. Pohlavné hormóny u žien aj mužov sa vyrábajú z cholesterolu. Dôležitú úlohu zohrávajú enzýmy, ktorých syntézu a hladinu ovplyvňuje vitamín D.
AKO SA PREJAVUJE NEDOSTATOK VITAMÍNU D:
- slabosť;
- potenie;
- poruchy spánku a podráždenosť;
- časté prechladnutia a infekcie;
- zápcha a nepriechodnosť čriev;
- bolesti kĺbov a chrbtice;
- krehké kosti a zuby.
Tieto a ďalšie príznaky nedostatku vitamínu D u žien, mužov a detí je dôležité rozpoznať v počiatočnom štádiu. Vtedy ho možno ľahko doplniť pridaním potravín s vysokým obsahom vitamínu D do stravy.
ÚČINKY NEDOSTATKU VITAMÍNU D: PRÍZNAKY CHARAKTERISTICKÉ PRE ZÁVAŽNEJŠÍ NEDOSTATOK
Kožné ochorenia
Katarskí vedci napríklad v nedávnej štúdii zistili, že výskyt ekzémov a psoriázy často súvisí s nedostatkom vitamínu D. Ten tiež spôsobuje, že rany sa veľmi ťažko hoja.
Vypadávanie vlasov a alopécia
Súvislosť medzi vypadávaním vlasov a hladinou vitamínu D bola vedecky dokázaná. Liečba vysokými dávkami tohto prvku sa v súčasnosti čoraz častejšie používa pri liečbe rôznych druhov alopécie. Štúdia z roku 2021 preukázala, že vitamín D je prospešný pre regeneráciu vlasových folikulov a tiež zabraňuje ich vypadávaniu v dôsledku androgénnej alopécie.
Osteoporóza a krivica
Problémy pohybového aparátu spôsobené nedostatkom vitamínu D môžu často viesť k závažným ochoreniam, ako je osteoporóza u dospelých a krivica u detí. Vyplýva to zo štúdie, ktorú uskutočnil tím vedcov z USA. A v rozsiahlej štúdii z roku 2022 európski vedci dospeli k záveru, že doplnkový príjem vitamínu D je nevyhnutný pre starších ľudí a ľudí so zvýšeným rizikom pádov a zlomenín.
Ochorenia nervového systému
Depresia, Alzheimerova choroba, skleróza multiplex a ďalšie. Všetky tieto ochorenia sú okrem iného spôsobené hlbokým nedostatkom vitamínu D. Napríklad presné mechanizmy sklerózy multiplex zatiaľ neboli identifikované, ale bola zistená súvislosť s určitými genetickými a environmentálnymi faktormi, ktoré ovplyvňujú riziko vzniku a aktivitu sklerózy multiplex. Jedným z takýchto faktorov je stav vitamínu D. Podrobnosti o ňom možno nájsť v štúdii vedcov zo švajčiarskej neurologickej kliniky, Univerzitnej nemocnice v Berne a Univerzity v Berne.
Nadbytok vitamínu D však môže byť rovnako nebezpečný ako jeho nedostatok. Preto by mal nutraceutiká predpisovať odborník po vykonaní testov. Stále by ste sa však mali o seba starať.
AKO SI UDRŽAŤ OPTIMÁLNU HLADINU VITAMÍNU D
Často sa prechádzajte vonku za slnečného počasia
Najvhodnejší čas na prechádzky je pred 11:00 alebo po 16:00. Vtedy je infračervené žiarenie slabé, takže kúpanie v UVB je čo najbezpečnejšie.
Cvičenie
Najrýchlejší spôsob, ako sa vitamín D dostáva do krvného obehu, je cvičenie. Nezabúdajte na každodenné cvičenie alebo na svoj obľúbený šport.
Jedzte potraviny bohaté na vápnik, horčík, vitamíny A a K
Všetky tieto prvky sú nevyhnutné na vstrebávanie vitamínu D. Pridajte do svojho jedálnička rekordné potraviny, aby ste doplnili hladinu vitamínu D z potravy.
KTORÉ POTRAVINY MAJÚ VYSOKÝ OBSAH VITAMÍNU D
- Mastné ryby. Makrela, keta, sleď a pečeň tresky môžu obsahovať až 30 µg vitamínu D. A to je príjemný bonus k dennej dávke pre dospelého človeka. Preto je také dôležité mať v jedálničku “rybie dni”.
- Lišky. Tieto huby sú vynikajúcim rastlinným zdrojom vitamínu D. Okrem toho sú kuriatka bohaté na vitamíny A, B, zinok a meď. Taktiež sú veľmi chutné a sú vhodné ako prísada do rôznych jedál.
- Vajíčka. Veľké vajce môže obsahovať až 8 µg vitamínu D. Väčšina z neho sa nachádza v žĺtku. Mimochodom, najlepšie je jesť vajcia, v ktorých je bielok už tvrdý a žĺtok ešte tekutý, pretože takto sa lepšie vstrebávajú. Ak to chcete urobiť, varte vajce v tzv. vrecku 6-7 minút. Ak chcete zvýšiť príjem vitamínu D, pridajte do svojho jedálnička vajcia.
- Maslo a prepustené maslo. Ghee môže obsahovať až 1,8 µg vitamínu D, zatiaľ čo maslo má maximálne 1,5 µg. Ghee má krémovú, orechovú chuť, dlhšiu trvanlivosť a je bezpečné na vyprážanie.
- Hovädzia pečeň. Najčastejšie sa pečeň odporúča pridávať do stravy pri rôznych anémiách, pretože obsahuje veľa železa. Pečeň je však bohatá aj na vitamín D, vitamíny A, E a K. Ak neradi konzumujete pečeň v jej klasickej podobe, pozrite sa po rôznych variáciách. Napríklad pečeňové placky so zeleninou alebo pečeňový guláš s kuriatkami. Sme si istí, že takéto jedlá vám poskytnú iný pohľad na tento cenný produkt.
Nezabudnite si sledovať hladinu vitamínu D. Urobte to tak, že sa necháte každoročne vyšetriť a urobíte si potrebné testy vrátane testov na vitamín D. S týmto zistením vám môže pomôcť váš všeobecný lekár alebo odborník na výživu, preto neváhajte požiadať o pomoc odborníka.