Reklama/advertisment:
Sme to, čo jeme. To je nespochybniteľná pravda. A zdá sa, že každý už vie, čo je škodlivé a čo užitočné, ale napriek tomu zaraďuje do jedálnička produkty, ktorých konzumácia negatívne ovplyvňuje vzhľad.
KTORÉ POTRAVINY BY STE MALI VYLÚČIŤ ZO SVOJHO JEDÁLNIČKA
Reklama/advertisment:
Aj keď sa stravujete správne a ste spokojní so svojou hmotnosťou, vo vašom jedálničku sa môžu nachádzať potraviny, ktoré vyvolávajú mikrozápal a starnutie pokožky. Tu je zoznam tých najnebezpečnejších z nich, ktorý vychádza z výsledkov nedávnych štúdií amerických vedcov.
- Mastné potraviny
Nadmerná konzumácia mastných potravín vyvoláva v tele zápalové procesy. Práve v dôsledku nevyváženej stravy sa môžu objaviť kožné problémy – vyrážky na tele a tvári. Tuky v pečive a rýchlom občerstvení upchávajú tepny, čo vedie k predčasnému starnutiu pokožky. Tá jednoducho stráca pružnosť.
Nemali by ste sa však úplne vzdať tukov
Napríklad olivový a kokosový olej obsahujú esenciálny vitamín E. Stabilizuje funkciu buniek, čím pomáha pokožke zostať mladistvou a pevnou.
2. Chlieb
Chlieb predávaný v bežných obchodoch sa vyrába z ražnej alebo pšeničnej múky, ktorá je však rafinovaná – zbavená pôvodných hodnôt, ktoré jej poskytuje príroda.
Pri výrobe múky sa vláknina (pokladnica vitamínov a minerálov) rozomelie na prach.
Vyčistená múka zahlieňuje organizmus. Múka ako lepidlo obalí potravu a zabráni jej rozkladu. Výsledkom je, že nedostanete dostatok živín a vitamínov a pocit hladu sa objaví niekoľko hodín po jedle.
Kvasnicový chlieb je zároveň najškodlivejší, pretože kvasnice vyvolávajú tvorbu hlienu, ktorý ničí kolagénové vlákna. V dôsledku toho pokožka stráca pružnosť a ochabuje.
- Soľ
Z historického hľadiska je soľ jedným z našich najobľúbenejších korenín. Jej nadmerná konzumácia však telu škodí. Človek bez zdravotných problémov môže v priemere skonzumovať približne 25 g soli denne. Ak sa táto norma prekročí, zvyšky sa hromadia v tele.
Teraz si predstavte, že tento proces prebieha už roky
Soľ zadržiava vodu, rovnováha medzi draslíkom a sodíkom v tele je narušená a človek začne trpieť opuchmi. Ak si všimnete nevzhľadné vačky pod očami, znamená to, že by ste mali urýchlene znížiť príjem soli.
- Cukor
Sacharidy ničia kolagén, kvôli čomu sa na tvári objavujú vrásky a ovál tváre ochabuje a stáva sa nevýrazným. Pri zničení kolagénových bielkovín dochádza aj k zväčšeniu pórov. V dôsledku toho povrch pokožky stráca svoju hladkosť.
Farba pokožky sa stáva sivastou. Tvár vyzerá stále unavene
Podľa Americkej lekárskej asociácie sa odporúča konzumovať maximálne 4 až 6 čajových lyžičiek cukru denne. To sa týka nielen čistého cukru, ktorý si dávate do čaju alebo kávy, ale aj cukru, ktorý dostanete s ovocím a inými potravinami.
- Šumivé nápoje
Sýtené nápoje sa skladajú z určitého množstva cukru (alebo náhrady cukru) a kyseliny. Cukrom sme sa zaoberali v predchádzajúcom odseku, takže prejdime ku kyseline. Práve kyselina zabíja prospešné baktérie v črevách a ničí mikroflóru. To vedie k zápalom, ktoré v prvom rade postihujú tvár. Preto ak je vaša pleť náchylná na akné, ružovku, ekzémy, skúste zo svojho jedálnička vyradiť sódu.
KTORÉ POTRAVINY SÚ VHODNÉ PRE KRÁSNU A MLADISTVÚ PLEŤ
- „Kyslé mlieko“
Laktobacily v nich obsiahnuté normalizujú činnosť čriev, od ktorých zdravia a správneho fungovania závisí krása pleti.
- Ryby a morské plody
Tučné druhy – makrela, losos, sardinky, sleď a tuniak – obsahujú omega-3, čo znamená, že majú protizápalové vlastnosti, zlepšujú zdravie pokožky a zabraňujú tvorbe vrások.
- Mäso
Teľacie, jahňacie, hydinové mäso – ideálny zdroj kompletných bielkovín, ktoré sa dobre trávia, zlepšujú celkový stav pokožky a podieľajú sa na regeneračných procesoch.
- Zelenina
Brokolica a mrkva sú obzvlášť užitočné. Sú bohaté na antioxidanty vrátane vitamínov C a E. Zvyšujú tiež proces tvorby kolagénu.
- Ovocie
Citrusové plody a najmä citróny odstraňujú toxíny a odolávajú oxidačnému stresu.
- Voda
Je nielen užitočná, ale aj čistí organizmus. Snažte sa piť vodu, ktorá má teplotu tesne pod izbovou teplotou. Pridajte niekoľko kociek ľadu. Tento nápoj prinúti vaše telo spotrebovať viac energie na ohrev tekutiny.