Reklama/advertisment:
Toto nie je samozrejme klasický Pannetone, ktorý mám veľmi rád! Tento recept na koláč je tak povediac inšpirovaný Pannetone. Je oveľa rýchlejší a jednoduchší na prípravu, no chuťovo nie je nič horšie! Mäkké kysnuté cesto, neuveriteľná aróma sušeného ovocia a citrusov, veľké množstvo kandizovaného ovocia a sušeného ovocia – takýto koláč stojí za to upiecť ho aspoň raz za rok!
INGREDIENCIE
- múka – 540 g
- vajcia – 3 ks
- teplá voda – 1/4 šálky
- teplé mlieko – 1/4 šálky
- suché droždie – 1,5 čajovej lyžičky
- maslo – 70 g
- cukor – 100 g
- pomaranč – 1 ks
- citrón – 1 ks
- vanilkový extrakt – 1 čajová lyžička
- soľ – 0,5 čajovej lyžičky
- kandizované ovocie a sušené ovocie – 2 šálky
POSTUP PRÍPRAVY
Krok 1
Reklama/advertisment:
Zmiešajte spolu teplú vodu a mlieko, pridajte droždie, 1 lyžičku cukru, premiešajte a nechajte v teplom mieste 15 minút. Takto sa droždie “oživuje” a pripravuje sa na ďalšiu “prácu”.
Krok 2
Po 15 minútach by droždie malo vystúpiť s charakteristickou bublinkovou “čiapkou”. Z celkového množstva múky pridajte do droždovej zmesi 4 lyžice múky a 1 lyžicu cukru, premiešajte, prikryte misku fóliou a nechajte v teplom mieste asi 30 minút (cesto by sa malo zväčšiť na dvojnásobok)
Krok 3
Z kôry pomaranča a citróna odstráňte len vrchnú časť, nedotýkajte sa bielej časti – je hořká! V samostatnej miske vymiešajte vajcia, cukor, vanilkový extrakt a kôru z citróna a pomaranča. Pridajte do tejto zmesi náš pripravený droždí. Dôkladne premiešajte, najlepšie vo stacionárnom mixéri s hákikovou náradím. Postupne pridávajte preosiatu múku, rozpustené maslo a soľ, a neustále miesite cesto minimálne 10 minút, kým nebude veľmi mäkké, ale pritom elastické a hladké. Potom pridajte kandizované ovocie (ja veľmi milujem v károch kandizované ovocie z pomaranča, citróna, sušené hrozienka a vysušené višne) a konečne dôkladne premiešajte cesto.
Krok 4
Natrieme misku na kysnutie cesta bez zápachu rastlinným olejom. Zo zmiešaného cesta vytvarujeme guľu a prenesieme ju do pripravenej misy na kysnutie. Vrchnú časť cesta jemne potrieme olejom, prikryjeme miskou potravinárskou fóliou a umiestnime na teplé miesto minimálne na 3-4 hodiny, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Krok 5
Cesto sa zdvojnásobilo. Je potrebné ho preložiť na dosku posypanú múkou a premiešať. Opäť ho uložíme do rovnakej misky na kysnutie a necháme ho kysnúť ďalších 3 hodiny. Cesto by sa opäť malo zdvojnásobiť.
Krok 6
Pripravíme formy na pečenie. Ak používate kovové formy, potrite ich trochou rastlinného oleja. Rozdelíme cesto na potrebný počet častí. Každú časť položíme do pripravenej formy, naplníme ju do polovice. Formy necháme na teplom mieste minimálne na 1 hodinu. Cesto v formulách by sa malo zdvojnásobiť. Rozohrejeme rúru na 170 stupňov.
Krok 7
Cesto v formách by malo narásť až dvojnásobne. Natrite povrch vajcom alebo žĺtkom zmiešaným s 1 lyžicou mlieka. Pečieme približne 45 minút. Čas pečenia samozrejme závisí od veľkosti formy. Preto už po 30 minútach urobte test s suchou špáradlom. Ak vyjde suché, môžete vybrať kuliče. Ak je vrch kuliča už dobre opečený, ale samotný kulič ešte nie, zakryte ho vrchom fólie a dopečte do hotovosti!
Krok 8
Hotové kuliče nechajte vychladnúť a ozdôbte podľa vlastného uváženia. Verím, že tento voňavý a veľmi chutný kulič ozdobí váš sviatok a poteší vašich blízkych a rodinu! Prianie vám prajem príjemné Veľkonočné sviatky!