Reklama/advertisment:
Špekáčky s bobuľovou omáčkou nie sú len krásnou ozdobou pre sviatočný stôl, ale stanú sa hlavným jedlom, ak sa rozhodnete pripraviť ich podľa nášho receptu. S bravčovým karbonátom zahaleným v slanine to nie je najdiéta-frendly variant, ale pre veľkú oslavu si to môžete dovoliť. Takže hlavnú ingredienciu už poznáte. A na ceste je omáčka z brusníc s jedným tajným ingrediensom. Mierne korenistá, trochu pikantná, mierne sladká a celkovo veľmi pikantná bobuľová omáčka bude dokonalým doplnkom k špekáčkom.
Ingrediencie
- 1 kg bravčového karbonátu
- 400 g slaniny
- soľ
- čerstvo mletý čierny korenie
- mikrozelenina na servírovanie
Na omáčku:
- 200 g brusníc alebo boroviek
- 4 plátky slaniny
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice balzamického octu
- 3 lyžice cukru
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 čajová lyžička horčice
- ½ čajovej lyžičky pikantného červeného korenia
Postup
Krok 1
Reklama/advertisment:
Pripravte bobuľovú omáčku. Rozohrejte panvicu s nelepivým povrchom, nalejte olivový olej a pridajte slaninu. Pečte na stredne silnom ohni z oboch strán, až kým nezhnedne. Preložte na tanier, nechajte vychladnúť a rozdrvte. Na tej istej panvici dusíme nakrájanú cibuľu na malé kocky, 5 minút. Znížte teplotu a pridajte bobule. Pridajte nakrájaný cesnak, horčicu, cukor a červené korenie, nalejte balzamický ocot a varíme, miešajte, 6–8 minút. Nechajte omáčku vychladnúť, pridajte kúsky slaniny a premiešajte.
Krok 2
Predhrejte rúru na 180 °C. Veľký obdĺžnikový plech vysteľte pečiacim papierom. Mäso osušte papierovou utierkou, trochu osolte a opepřite. Na pracovnej doske rozložte plátky slaniny na seba. Na stred položte bravčové mäso a obaľte ho slaninou. Preložte do formy so švom dole.
Krok 3
Pečte v strede rúry po dobu 1 hodiny. Vyberte formu z rúry, mäso zakryte fóliou a nechajte ho odpočívať 10 minút. Odstráňte fóliu, presuňte šunku na tanier a nakrájajte na plátky. Polievajte ovocnou omáčkou, ozdobte mikrozeleninou a ihneď podávajte.