Reklama/advertisment:
Eklerky môžete pripraviť pre rodinný čajový večierok alebo slávnostný stôl: tieto koláče sú vždy veľmi žiadané. Vyrábajú sa z klasického cesta choux, ktoré sa z nejakého dôvodu mnoho ľudí bojí vyskúšať. V skutočnosti si to vyžaduje len veľa starostlivosti a dodržiavanie určitých pravidiel, ktoré sú podrobne opísané v našom recepte. S krémom by ste nemali mať žiadne problémy: jeho základom je kondenzované mlieko vyšľahané s maslom a potom spojené s tvarohom. Ak to urobíte správne, získate tie najjemnejšie eklerky, ktoré majú jemnú, nie príliš sladkú chuť. Vyskúšajte to!
SUROVINY
Na tvarohový krém
- maslo – 200 g
- kondenzované mlieko – 160 g (1/2 pohára)
- tvaroh s minimálnym obsahom 9 % tuku – 300 g
- vanilkový cukor – 1 PL
Na cesto
- pitná voda – 150 ml
- soľ – na špičku noža
- maslo – 100 g
- múka – 220 g
- vajcia – 4 ks
RECEPT KROK ZA KROKOM
Krok 1
Reklama/advertisment:
Pripravte si cesto choux na eklerky. Do hrnca nalejte vodu a pridajte soľ. Vodu rozmiešajte a maslo nakrájajte na malé kocky. Maslo nakrájajte na kocky. Pridajte do panvice s osolenou vodou.

Krok 2
Hrniec postavte na silný oheň a priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum. Vmiešajte všetku múku a dôkladne premiešajte stierkou na varenie. Tento proces udržujte na miernom ohni 1-2 minúty.

Krok 3
Odstráňte panvicu z ohňa. Vmiešajte krémovú zmes a mieste stierkou. Nechajte 15 minút pri izbovej teplote. Zmes by mala byť teplá. Potom pridávajte vajcia jedno po druhom a po každom dôkladne premiešajte. Skontrolujte konzistenciu cesta na eklerky: ak po ňom prejdete špajdľou, ryha sa nestiahne.

Krok 4
Predhrejte rúru na 200 °C. Vložte cesto na eklerky do vrecúška so širokou okrúhlou dýzou. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie. Cesto rozložte na plech na pásy vzdialené od seba 3 cm.

Krok 5
Kúsky cesta pečte 20 minút a potom znížte teplotu na 160 °C. Eklerky nechajte v rúre ešte 10 minút. Vyberte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote.

Krok 6
Kým eklerky chladnú, pripravte tvarohový krém. Maslo nakrájajte na kocky. Nechajte ho 30 minút zmäknúť. Ak je kondenzované mlieko v chladničke, vyberte ho: nechajte ho dosiahnuť izbovú teplotu.

Krok 7
Tvaroh pretrite cez jemné sitko do veľkej misy. V inej miske šľahajte maslo mixérom tri minúty. Potom po lyžiciach pridajte kondenzované mlieko a vanilkový cukor. Šľahajte, kým zmes nie je hladká.

Krok 8
Po častiach pridávajte maslovú zmes do tvarohu. Neprestávajte šľahať. Tvarohový krém preneste do vrecúška s úzkou dýzou. Do eklerov urobte 1 alebo 2 vpichy. Naplňte eklerky tvarohovým krémom a nechajte ich 1 hodinu v chladničke. Pred podávaním posypte eklerky práškovým cukrom.

zdroj: https://www.gastronom.ru/