Reklama/advertisment:
Mnohým ľuďom s cukrovkou veľmi chýbajú jedlá, na ktoré boli zvyknutí od detstva – buchty, koláče, palacinky… Vy si však môžete pripraviť palacinky zo schválených potravín! Šošovica, podobne ako iné strukoviny, sú v antidiabetickej diéte vítané a tu je skvelý spôsob, ako spojiť zdravé s príjemným. Jedinou podmienkou je, že raňajky začnete pripravovať večer. Tieto palacinky podávajte so zeleným čajom.
Suroviny
- 2 vajcia
- 6-12 malých cherry paradajok
- 1 lyžička masla
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- obľúbená zmes korenia (za’atar, kari, garam masala atď.)
Na palacinky:
- 100 g červenej šošovice alebo dalu (celá lúpaná fazuľa mungo).
- 250 ml neperlivej minerálnej vody
- 1-2 cm čerstvého koreňa zázvoru
- niekoľko vetvičiek koriandra, bazalky alebo petržlenu
- rozpustené maslo na vymastenie panvice
RECEPT KROK ZA KROKOM
Krok 1

Reklama/advertisment:
Na prípravu palaciniek večer predtým vložte šošovicu/dal do čistého mlynčeka alebo výkonného mixéra a zomeľte ju na múku. Múku zmiešajte s minerálnou vodou do hladka. Prikryte utierkou a nechajte pri izbovej teplote 8 až 12 hodín. Ak je v dome teplo, môžete ju dať do chladničky, ale ak je menej ako 24 °C, najlepšie je nechať ju na stole.
Krok 2

Ak bolo cesto v chladničke, vyberte ho aspoň 15 minút pred pečením. Ošúpte zázvor a nastrúhajte ho do cesta pomocou jemného strúhadla. Bylinky nasekáme a pridáme do cesta. Ochutnajte a dochuťte korením a trochou soli. Cesto by nemalo byť husté, ale skôr konzistencie ťažkého kefíru.
Krok 3

Malú panvicu, najlepšie liatinovú, postavte na stredný oheň a dobre ju rozohrejte. Panvicu vymažte rozpusteným maslom a nalejte na ňu časť cesta, ktoré rozotrite do rovnomernej vrstvy. Smažte, kým sa okraje nezačnú odlepovať od stien panvice. Opatrne obráťte a smažte ďalšie 1 – 2 minúty.
Krok 4

Keď sú všetky palacinky hotové, vložte do panvice cherry paradajky a zatiaľ nič nepridávajte. Za občasného otáčania opekajte asi 3 minúty, aby sa cherry paradajky po stranách opekali. Cherry paradajky rozložte po okraji panvice, do stredu dajte kúsok masla a ihneď doň rozklepnite vajcia. Glazované vajíčka opečte na obľúbenú teplotu. Posypte obľúbeným korením a podávajte so smaženými paradajkami a šošovicovými plackami.
Zdroj: https://www.gastronom.ru/