Reklama/advertisment:
Bielkovinový koláč sa u nás zvyčajne nepečie často, pretože bežne sa do cesta pridávajú celé vajcia alebo len žĺtky. A veľmi zbytočne, pretože sa stáva neuveriteľne jemným a nadýchaným. Takýto výsledok zabezpečujú šľahané bielky, ktoré akoby dodatočne prelámajú cesto a pridávajú do neho bublinky vzduchu. Skúškou nášho receptu na praxi si určite budete k nemu často vracať. Okrem toho, príprava takéhoto kolača pomôže využiť bielky, ktoré zostali z iného pečiva alebo omáčok. Súhlasíte: dobrá gazdiná nevyhodí potraviny, ktoré môžu dobre poslúžiť pre akýkoľvek kulinársky nápad!
INGREDIENCIE
- mlieko – 250 ml
- cukor – 340 g
- svieže droždie – 20 g
- múka – 470 g
- smädné maslo – 60 g
- vaječné bielky – 4 ks
- soľ – 1/2 čajovej lyžičky
POSTUP PRÍPRAVY
Krok 1:
Reklama/advertisment:
Pripravte kváskové cesto pre bábovku. Ohrejte mlieko na teplotu 35 °C a nalejte ho do veľkej misy. Pridajte 40 g cukru a premiešajte. Pridajte kvasnice a znova premiešajte, aby sa úplne rozpustili.
Krok 2:
Pridajte 150 g múky. Dôkladne premiešajte. Zakryte čistým hrubým uterákom a nechajte na teplom mieste 30 minút. Počas tejto doby by mal kvások trochu narásť.
Krok 3:
Nakrájajte maslo na kocky a nechajte ho pri izbovej teplote 30 minút. Vaječné bielky vymiešajte na tuhý sneh. Potom postupne pridávajte cukor, stále miešajte až kým sa nevytvorí nadýchaná pevná hmota jednotnej konzistencie.
Krok 4:
Pridajte mäkké maslo do kvásku. Premiešajte. Pridajte zvyšok múky a soľ. Dôkladne premiešajte. Potom pridajte vyšľahané bielky s cukrom. Pomaly miešajte mixérom na nízkej rýchlosti.
Krok 5:
Hotové veľmi mäkké cesto pre bábovku zakryte čistým uterákom. Nechajte ho stúpať na teplom mieste po dobu 2 hodín. Cesto pre bábovku by malo narástť minimálne dvojnásobne.
Krok 6:
Formy na bábovky vyložte kvalitným papierom na pečenie. Môžete ich ešte potrieť maslom. Rozdeľte do nich pripravené cesto (nie viac ako polovica objemu). Zakryte uterákom a nechajte stúpať po dobu 30 minút.
Krok 7:
Rúru predhrejte na 180 °C. Pečte bábovky 20-30 minút. Ak sa horná časť bude príliš opiekať, prikryte bábovky fóliou alebo kruhom papiera na pečenie namočeným v studenej vode.
Krok 8:
Bábovky nechajte trochu vychladnúť v formách, potom ich opatrne vyberte a položte ich na mriežku. Nechajte úplne vychladnúť. Podľa želania ich môžete ozdobiť (polevou, krémom alebo kyslou smotanou).