Reklama/advertisment:
Pečená pasta sýrom a paradajkami je chutné a sýte jedlo, ktoré môžete pripraviť na neskorú raňajky. Túto pečenú pastu môžete tiež pripraviť vopred (vydrží dobre v chladničke) a zobrať so sebou do práce v kontajneri.
INGREDIENCIE
- 180 g tvrdého pikantného syra typu cheddar
- 50 g tvrdého pikantného syra typu gruyere
- 50 g tvrdého zrelého syra typu parmezán
- 50 g vnútornosti bieleho chleba
- 3 paradajky
- 280 g rígatonov alebo penne
- 700 ml mlieka
- 50 g masla plus na vymastenie formy
- 50 g múky
- 1 lyžička dijónskej horčice
- soľ, čerstvo namletý čierny korenie
POSTUP:
Krok 1
Reklama/advertisment:
Sýr jemne nastrúhajte každý zvlášť. Chlieb trochu opečte na suchej panvici a rozdrvte v mixéri na hrubé drobky. Zmiešajte 25 g cheddaru, 15 g parmezánu a chlebové drobky. Zvyšok sýra zmiešajte. Paradajky nakrájajte na kolieska
Krok 2
Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Odstavíme na sitko a držíme ich v teple. Mlieko ohrejeme v hrnci alebo panvici na omáčku.
Krok 3
Väčšiu panvicu s vysokými okrajmi roztopíme maslo. Primiešame múku a necháme ju 1 minútu podusenú. Odstavíme z ohňa. Mlieko pridávame po troch, neustále miešame a pridáme asi 550 ml mlieka. Miešame, kým sa nevytvorí homogénna hmota a odstránime všetky hrudky. Ak je potrebné, prepasírujeme cez sitko.
Krok 4
Vrátime panvicu na oheň. Podhrejeme, kým sa omáčka nezahusí a nebude hladká. Odstavíme a zmiešame so zvyškom syrov a horčicou. Pridáme 5 lyžíc mlieka alebo viac, kým nebude omáčka dosť tekutá. Osoľte a okoreňte.
Krok 5
Zmiešajte omáčku a cestoviny. Ak bude hmota príliš hustá, zriedte horúcim mliekom.
Krok 6
Zapékaciu formu potrite maslom. Posypte ju zmesou syra a chlebovych drobtiek. Preložte do formy cestoviny. Navrch položte paradajky. Pečte v rúre pri 190 °C, 12-15 minút. Zapnite gril a dopečte zapiekanku ďalších 3-5 minút. Nechajte trochu vychladnúť a podávajte teplú.