Reklama/advertisment:
Makrela s zeleninou v rúre je trojnásobná výhoda: pečenie v rúre je jedným z najzdravších spôsobov prípravy jedla, tučná makrela nám dodáva nevyhnutné omega-3 mastné kyseliny a zelenina zase komplex vitamínov a estetickú zložku jedla. A navyše, všetko dokopy je to veľmi chutné!
INGREDIENCIE:
- 500 g zemiakov
- 300 g rôzne farebných cherry paradajok
- 2 rôzne farebné sladké papriky
- 2 malé cukety
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 8 vetvičiek tymiánu
- 6 lyžíc olivového oleja
Pre rybu:
- 1 lyžička sušených chilli vločiek
- 4 makrely o hmotnosti 350 g
- 1 lyžička semien feniklu
- 1 lyžička semien koriandra
- 1 citrón
- 1–2 lyžice olivového oleja
- soľ, čerstvo mleté čierné korenie
POSTUP PRÍPRAVY:
Krok 1:
Rúru predhrejte na 220 °C.
Krok 2:
Reklama/advertisment:
Papriky očistite od semien a pretŕte ich, nakrájajte ich na pásiky široké asi 2 cm. Cukety nakrájajte na plátky hrúbky 1 cm.
Krok 3:
Očistite cibuľu a cesnak, nakrájajte cibuľu na prúžky a cesnakové strúčiky na polovicu.
Krok 4:
Zemiaky dôkladne umyte kefou, osušte ich a nakrájajte na 4–6 častí.
Krok 5:
Oddelte lístky tymiánu od stoniek a nasekajte ich jemne. Zmiešajte tymián so soľou, chilli vločkami a olivovým olejom.
Krok 6
Vysypte zeleninu na plech a polievajte olejom s tymiánom, premiešajte. Vložte zeleninu do rúry a pečte 10 minút.
Krok 7
Vytiahnite vnútornosti z rýb, odstráňte korytnačky, opláchnite ryby studenou vodou a osušte papierovými utierkami.
Krok 8
Rozdrvte fenikelové a koriandrové semienka v hmoždierke, zmiešajte so soľou a korením. Natrite rýby zvnútra a zvonku zmesou korenia. Ošúpte citrón vriacou vodou a nakrájajte na tenké plátky. Vložte niekoľko plátkov citróna do brucha rýb.
Krok 9
Položte sardinky na zeleninu a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte ryby v rúre 20-25 minút.
Krok 10
Keď budú ryby hotové, opatrne ich preložte na tanier.
Krok 11
Razte pomidory na polovicu a zmiešajte ich s zeleninou na plechu. Preložte zeleninu k rybe, posypte lístkami bazalky a podávajte.