Reklama/advertisment:
Ak si myslíte, že pripraviť doma koláč (kulich) je neuveriteľne ťažké, hlboko sa mýlite. Tu nie sú žiadne nezvyčajné technológie alebo jemnosti, dostupné iba profesionálom. Najdôležitejšie pri príprave koláča (kulichu) je trpezlivosť, pokoj a, možno, určitá fyzická sila, ktorá bude potrebná pri miesení cesta. Ak však v dome máte výkonný mixér s veľkou miskou, posledná podmienka odpadá. A dobrý overený recept sme pre vás už vybrali! Len, prosím, neponáhľajte sa: nechajte cesto koláča (kulichu) dôkladne vyliezť. Potom bude mať nadýchanú, krásnu, vzdušnú a rozplývajúcu sa chuť v ústach. Taký, aký by mal byť dobrý veľkonočný koláč (kulich)!
INGREDIENCIE:
Na polevu:
- 150 g práškového cukru
- 1 bielok
- 1 lyžica plnotučných smotanov
- 1 lyžica citrónového šťavy
Na cesto:
- 1 kg múky
- 50 g čerstvého droždia alebo 20 g suchých aktívnych droždia
- 10 veľkých žĺtkov
- 500 ml mlieka
- 250 g masla
- 1,5 pohára cukru
- 3/4 lyžičky soli
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 100 g mandlí
- 150 g tmavého rozmarínu
- 100 g kandizovaného ovocia z pomarančov
- šťava z 1 pomaranča
Krok 1
Reklama/advertisment:
Pripravte cesto na kýlu. Najprv dôkladne opláchnite hrozienka a uložte ich do misky. Zalejte džúsom a prikryte utierkou. Nechajte odstáť 1 hodinu pri izbovej teplote.
Krok 2
Ohrejte mlieko na 30 °C. Preosejte múku. Čerstvé droždie roztlačte s niekoľkými lyžicami teplého mlieka do pasty. Nalejte zvyšné mlieko do veľkej misky alebo hrnca, pridajte droždie a 500 g múky, premiešajte, aby nevznikli hrudky. Zakryte misku utierkou a nechajte na teplom mieste, kým sa cesto nezväčší na dvojnásobok, približne na 1 hodinu.
Krok 3
Vložte maslo do hrnca a pomaly ho rozohrejte, trochu ho ochlaďte. Rozotrite žĺtky s cukrom a soľou. Zmes by mala byť svetlá a cukor by sa mal rozpustiť. Do vychladnutej kvasnice pridajte žĺtky a vanilkový extrakt. Opatrne premiešajte drevenou lyžicou. Postupne pridajte zvyšnú múku. Vlejte roztopené maslo po troškách, každýkrát dobre premiešajte cesto na kýlu. Cesto miesite rukami približne 20 minút. Malo by byť dostatočne riedke a ľahko oddeľovať sa od stien misky. Zakryte misku s cestom a nechajte v teplom mieste asi 1 hodinu a 15 minút. Cesto by malo zväčšiť svoj objem na dvojnásobok.
Krok 4
Vložte mandľový orech do misky a zalejte ho vriacou vodou na 15 minút. Ošúpeme z nich slupky. Na suchej panvici opražte orechy, kým sa neobjavia vôňa, neustále miešajte, asi 5 minút. Preložte na pracovnú dosku a nasekajte na hrubé kúsky.
Krok 5
Rozpäté cesto pre kýlu zahŕňte. Rozinky odkvapkajte na sitko a utrite ich papierovou utierkou. Pridajte do cesta kandizované ovocie, mandle a rozinky. Mierne premiesite, znovu zakryte a nechajte na teplom mieste kým kysne, to by malo trvať približne 40-50 minút.
Krok 6
Pripravte formy na kýlu s priemerom 12-15 cm: vystrihnite kruhy z pečiaceho papiera a zakryte dno. Zakryte steny formy: papier by mal byť vyšší ako okraje. Papier dobre potrite maslom. Rozkrojené cesto rozložte do foriem. Naplňte formy do 2/3 objemu. Zakryte formy s cestom a nechajte ešte kým nekysne.
Krok 7
Rozohrejte rúru na 200°C. Vložte formy do rúry a pečte 30 minút. Vystrihnite kruhy z pečiaceho papiera, navlhčite ich vodou a pokryte kýly. Znížte teplotu rúry na 175°C a pečte ďalších 15-20 minút. Skontrolujte pomocou drevenej paličky, či sú kýly hotové. Vyberte hotové kýly z rúry, potom ich vyberte z foriem. Položte ich na mriežku na bok a nechajte vychladnúť. Vychladené kýly potrite polevou alebo posypte cukrovou práškov.
Krok 8
Na polevu vyšľahajte bielok do mäkkých špiciek. Postupne pridávajte práškový cukor a neprestajne miešajte. Keď hmota bude hladká a lesklá, pridajte smotanu, šľahajte 30 sekúnd. Nalejte citrónovú šťavu a znovu premiešajte. Kýly pokryte polevou.