Reklama/advertisment:
zdá sa že to je jednoduchým jedlom, ale nie každý ho často varí, a to z rôznych dôvodov. Niekoho neuspokojuje množstvo malých kostí v tomto rybe, niekto považuje samotný proces za príliš náročný a niekto považuje chuť za nudnú a nezaujímavú. A práve pre tých posledných bude naša receptúra skutočným objavom! Stačí iba nakrájať kúsky rýb na kúsok a marinovať ich v citrónovej šťave s aromatickými bylinkami a potom opekať bežným spôsobom. Zdá sa to byť malým detailom, ale rozhodne to ovplyvňuje chuť jedla. A samozrejme, kapra treba ideálne opekať na studene: akokoľvek sa snažíte, rozmrazovanie, dokonca aj najšetrnejšie, výrazne znižuje šťavnatosť rýb.
INGREDIENCIE
• 1 ks kapra (asi 1,5 kg)
• 1 ks citrón
• 3-4 lyžice múky
• rastlinný olej na opekanie – podľa potreby
• soľ – podľa chuti
• čerstvo mletý čierny korenie – podľa chuti
POSTUP PRÍPRAVY
Krok 1

Reklama/advertisment:
Pripravte kapra. Opláchnite ho a očistite šupiny (nožom alebo špeciálnym prístrojom). Odstráňte tiež hlavu a plutvy kapra. Nakrájajte rybu na hrubé steaky s hrúbkou asi 2 cm. Osušte ich papierovými utierkami.
Krok 2

Opláchnite citrón a nakrájajte ho na polovice. Vymačkajte z nich šťavu a polejte ňou kaprové steky. Posolte, okorente, posypte rybou korením. Nechajte ich pri izbovej teplote 15 minút.
Krok 3

Nasypte múku do misky. Dajte veľkú panvicu s hrubým dnom na stredný oheň a zohrejte ju. Steaky kapra postupne obaľujte v múke, pretrepte nadbytočnú múku.
Krok 4

Do horúcej panvice nalejte olej vrstvou aspoň 3 mm a zohrejte ho. Položte na ne steky kapra tak, aby medzi nimi bolo vzdialenosť nie menšia ako 1 cm. Opečte z jednej strany 5-7 minút, kým nebudú zlatisto
Krok 5

Otočte kusy mäsa kulinárskou vidličkou. Opečte aj druhú stranu, až kým nezhnedne. Ak sú kusy mäsa veľmi veľké, môžete rybu pod pokrievkou nechať 5 minút na miernom ohni.
Krok 6

Opečené kusy kaporov vyložte na papierové utierky, aby sa vstrebal prebytočný tuk. Rybu na stole môžete podávať s čerstvým zeleninovým šalátom alebo s bramborovým pyré (tradičnejší variant).