Reklama/advertisment:
Cukety sú neodmysliteľným hitom každého leta. Sezóna pre cukety je dlhá, takže môžete vyskúšať rôzne recepty.
INGREDIENCIE
- 600-800 g kabachov
- 400-500 g sladkej papriky
- 2-4 strúčiky cesnaku (10-20 g)
- 1 vajce • 2 žĺtky
- 2 lyžice kukuričnej alebo inej škrobovej múky (30 g)
- 2 lyžice múky + ďalšie podľa potreby (30 g +)
- vyhriate maslo alebo rastlinný olej
- soľ
- čerstvo mletý čierny korenie
Na omáčku:
- 200 g tukového (6-9%) jogurtu alebo smotany 10%
- 1 stredný zväzok kôpru (30-40 g)
- 50 ml aromatického slnečnicového oleja
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP PRÍPRAVY
Krok 1
Reklama/advertisment:
Najprv si pripravte omáčku. Veľmi jemne nakrájajte kôpor, osolte a znova nakrájajte. Zmiešajte s olejom a jogurtom/smotanou, opepřite a dajte do chladničky.
Krok 2
Očistite papriky od semien a nakrájajte mäso jemno. Rozohrejte trochu oleja na panvici a na silnom ohni rýchlo opečte papriky, nechajte ich mäkkšie asi 2 min. Ochlaďte, zmiešajte s vajcami a žĺtkami, osolte, opepřite.
Krok 3
Zmiešajte múku a škrob. Nastrúhajte cukety na hrubej strúhadle a ihneď ich zmiešajte s krahmálom a múkou. Ak budú všetky kúsky cukety pokryté touto zmesou, šťava sa takmer nevydá.
Krok 4
Najprv zmiešajte polovicu cukety s polovicou sladkej papriky s vajcami (aj toto je potrebné, aby sa cesto pod vplyvom soli nestalo príliš tekutým).
Krok 5
Na stredne silnom ohni rozohrejte panvicu s olejom (lepšie dve, aby sa proces skrátil). Smažte malé tenké palacinky – najprv bez pokrievky, a keď ich otočíte, pod pokrievkou – až kým nebudú mať peknú ružovú kôrku z oboch strán. Ak sa cesto počas smaženia „roztečie“, pridajte trochu múky.
Krok 6
Rovnako opečte palacinky z ostatnej zmesi zeleniny. Podávajte teplé, s jogurtovou omáčkou.