INGREDIENCIE
Cesto
- 280 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 vajce
- 150 g zmäknutého masla
Ostatné
- 800 g nastrúhaných jabĺk
- 3 lyžičky vanilínového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 vajce na potretie
- práškový cukor na posypanie
POSTUP PRIPRAVY
Krok 1
Reklama/advertisment:
Cesto – Všetky suroviny premiešame v miske a vypracujeme na tuhé cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 30 minút do chladničky. Potom rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na 0,5 cm tenké pláty vo veľkosti tortovej formy.
Krok 2
Reklama/advertisment:
Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. Prvú časť cesta prenesieme na spodok tortovej formy a posypeme nastrúhanými jablkami. Na jablká posypeme vanilínovým cukrom a mletou škoricou. Na jablká opatrne prenesieme druhú časť cesta a okraje prstami zatlačíme, aby sa spojili. Zvyšok cesta z okrajov spojíme a vyvaľkáme. Pomocou formičky vykrajujeme srdiečka, ktoré ukladáme po obvode koláča. Celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a potom poprepichujeme vidličkou. Jablkový koláč pečieme pri 180 °C približne 30 – 40 minút, kým nie je zlatohnedý.
Krok 3
Servírovanie- Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.