Reklama/advertisment:
Často musíme vyhadzovať jedlo do koša. Môžeme si za to sami, pretože sme ich nesprávne skladovali. Preto by každá gazdinka mala vedieť, ako potraviny skladovať, aby vydržali dlho čerstvé a chutné.
Reklama/advertisment:
Zvykli sme si však kúpiť potraviny a hneď ich vložiť do chladničky, ale bez toho, aby sme sa zamysleli nad tým, ako ich uložiť, na ktorú poličku a či patria do chladničky, alebo možno do kuchynskej skrinky. Poďme sa teda dozvedieť, aké opatrenia by sme mali prijať, aby sa potraviny rýchlo nepokazili.
Vo všeobecnosti existujú tri všeobecné a najdôležitejšie pravidlá skladovania, ktoré by si mal každý zapamätať:
Odstráňte pôvodný obal
Zelenina uložená vo vreciach sa rýchlo kazí. Všetky potraviny je najlepšie zabaliť do potravinárskej fólie alebo fólie. Alternatívou môžu byť aj vákuové vrecká.
Potraviny v chladničke správne roztrieďte
Tieto potraviny, ako sú mliečne výrobky, vajcia, ryby a mäso, by nemali byť umiestnené spolu, t. j. na rovnakej polici a v otvorenej forme.
Všetky potraviny skladujte v nádobách
Na tento účel používajte sklenené nádoby so vzduchotesným vekom. Neodporúča sa ukladať potraviny do plastových alebo hliníkových nádob, pretože oxidujú.
Musíte však pamätať aj na niečo iné.
Predovšetkým by sme mali chladničku udržiavať v čistote, včas ju čistiť a podľa možnosti ju aspoň raz za mesiac odmrazovať. Chladničku nikdy nenapĺňajte príliš tesne, aby ste zabránili cirkulácii vzduchu. Potraviny by mali byť umiestnené v súlade s návodom na obsluhu. Mali by ste sa tiež uistiť, že na policiach nie sú uložené žiadne pokazené potraviny, pretože to môže spôsobiť pokazenie iných potravín.
A nezabudnite, že dlhodobé skladovanie potravín v chladničke mení ich chuť a výživovú hodnotu. Všetky potraviny by sa preto mali spotrebovať včas.
ZDROJ: ozemat.com