Robiť rozhovor s našou najúspešnejšou topmodelkou Adrianou Sklenaříkovou (46) sa podarí málokedy. Dlhonohá kráska sa na Slovensku objavuje v poslednom období veľmi zriedkavo.

S druhým manželom žije na striedačku v Monaku a v Maroku, kde stavajú luxusný hotel. Slávna plavovláska nám prezradila, čo najradšej spolu robia a prečo majú svoj tajný jazyk.

Práve ste vydali svoju druhú knihu, tentoraz o zdravom životnom štýle. Prečo ste sa ju rozhodli napísať?

Chcela som napísať knižku, ktorá opisuje moje vlastné skúsenosti. Niečo jednoduché pre ľudí, ktorí si povedali, že od zajtra začnú pre seba a svoje zdravie niečo robiť, ale nevedia, ako začať. Mala som veľké šťastie, lebo vo Francúzsku robím reláciu, ktorá je veľmi populárna, nakrúcame ju už 6 rokov. Týka sa ľudského tela a zdravia, zdravej výživy, športu, a preto som čerpala najmä odtiaľ. Sú to vzácne a najmä overené informácie, ktoré som konzultovala s lekármi a s rôznymi špecialistami. V knihe som ich podala veľmi jednoducho, aby vyzneli ako pravidlá zdravého rozumu. Nie som dokonalý človek a neznášam, keď ma niekto diriguje, ale myslím si, že podľa tejto knižky by mal každý zvládnuť zlepšiť svoj život. Sú v nej opísané aj cviky, ktoré možno cvičiť doma. Napríklad ja cvičím aj v hotelovej izbe, keď sa mi nechce už ani len zísť do fitka. (smiech)

Sú v knihe aj poznatky, ktoré ste získali štúdiom medicíny?

Študovala som medicínu a mama robila lekárku v oblasti hygieny výživy, bola hlavnou odborníčkou na Slovensku, tak­že už v detstve sme boli so sestrou naučené, že si na jarmoku nemôžeme kúpiť cumlíky, tie farebné lízanky, lebo je v nich veľa farbiva. Pamätám sa, ako mi v detstve starká miešala žĺtka s cukrom, aby som nejako vyžila, akoby som bez toho mala zomrieť. (smiech) Lebo ako malá som nechcela vôbec jedávať. Dnes už každý rok prichádzajú nejaké nové poznatky, čo sa týka cukrov alebo tukov, vyvíja sa to neskutočne rýchlo. Snažím sa študovať každý deň a ako som vravela, konzultujem s tými najlepšími odborníkmi.

V knižke ste sa priznali aj k svojim slabôstkam…

Mám ich plno. Som veľký gurmán, takže na mňa diéty, ktoré nájdeme v ženských časopisoch, neplatia. Neverím, že život sa má žiť podľa pravidiel a nesmie sa od nich odbočiť, lebo sme tu preto, aby sme si ho užili a mali z neho radosť. Musíme si dožičiť dobré veci a čím viac, tým lepšie. V reštaurácii si teda dám zo slušnosti nejaký šalát, aby som mala dobrý pocit, ale potom som neskoro v noci taká hladná, že zjem celý balík čipsov. Myslím, že sa to stáva každému, kto pociťuje radosť z jedla.

Keď si máte zamaškrtiť a dopriať si niečo kalorické, čo je to?

Keď mi niečo napadne a mám fixnú ideu, hneď to musím mať. Napríklad keď som tu v Bratislave, tak sa veľmi teším na slovenské jedlá a chcela by som ich hneď. Momentálne sa veľmi teším na huspeninu, ktorú mám v chladničke, doniesli mi ju kamaráti a večer sa do nej určite pustím. Už sto rokov som nejedla huspeninu! Vo Francúzsku mi veľmi chýba kvasená kapusta a mak, ten tam vôbec nie je dostať. Preto keď prídem na Slovensko, mám totálne hody.

S manželom žijete v Maroku a tam slovenské jedlá určite nenájdete. Ak mu však niektoré z nich uvaríte, čo na to hovorí?

Aram je z nich úplne hotový. Boli sme pred pár rokmi v Hrušove na folklórnom festivale, kde varia typické slovenské špeciality, ľudia sú oblečení v krojoch a tam som ho zaviedla. Bol celý ohromený, mal vyvalené oči a keď uvidel domáce klobásy, už odtiaľ nechcel ani odísť. Každý rok sa ma pýta, že kedy sa tam vrátime. (smiech) Tam prvýkrát jedol guláš, preňho to je raj na zemi a práve guláš mu z času na čas uvarím. Aj mamin priateľ robí úžasný z troch druhov mäsa, tak z toho je Aram v siedmom nebi. Musím mu ho veru zas uvariť.

Niekde som videla, že sa spolu venujete bojovým umeniam…

To je hlúposť. Vznikla iba taká fotka, pretože sme chceli podporiť organizáciu, ktorá učí deti bojovým umeniam. Inak s tým nemáme nič spoločné. (smiech) Manžel inak trénuje box, spolu beháme a cvičíme s vlastnou hmotnosťou.

Keď máte spoločný voľný deň, čím si ho vyplníte?

Najradšej sme v kuchyni. Manžel super varí. Predtým som varievala aj ja, ale teraz už veľmi nie. On vždy uvarí rýchlo a veľmi chutne. Pôvodom je Armén a keď mal 10 rokov, rodina sa presťahovala do Francúzska. Posledných 20 rokov žije v Maroku. Preto varí najmä typické arménske jedlá a musím povedať, že arménska kuchyňa je úžasná. Snažíme sa z kuchárskej knihy variť jedlá, na ktoré je zvyknutý od malička. Rodičia mu už, bohužiaľ, zomreli, tak od nich sa už nemôže učiť. Takže buď kniha, alebo sestra.

V marockom Marrákeši staviate s manželom hotel. Pomáhate aj vy napríklad s dizajnom?

Veru, máme naponáhlo. Bude veľmi luxusný, päťhviezdičkový a otvárame ho v septembri. Všetko sa teraz krúti okolo dekorácií, malieb a všetkého, čo trošku súvisí s tridsiatymi rokmi a s koloniálnym obdobím. Všetko robíme spolu, manžel má veľký zmysel pre krásu, a to je veľmi dôležité, keďže sme sa rozhodli investovať do oblasti luxusu. Má naozaj perfektný vkus a dobré oko.

Vy sa dohovoríte niekoľkými svetovými jazykmi, dokonca ste sa začali učiť po arménsky. Manžela ste už naučili niečo po slovensky?

Tvrdí, že je to preňho veľmi ťažké a vraj to nedokáže, ale ja mu to neverím. (smiech) Je veľmi ľahké povedať „Ja to neviem“, myslím si, že sa mu nechce. Mne trvalo asi hodinu a naučila som sa asi 300 arménskych slov. Je to super, lebo máme svoj tajný jazyk. Keď sme napríklad v spoločnosti a už sa nudíme a chceme odísť, povieme si to po arménsky a nikto tomu nerozumie.

Nevie ani slovenské nadávky? Hovorí sa, že tie si každý cudzinec osvojí najrýchlejšie.

Nanešťastie, to som ho naučila a hneď si to zapamätal. Dve najhoršie nadávky, aké vôbec existujú, vie dokonale. Pamätá si naozaj iba toto a keď niekde prídeme, napríklad aj do hotela na recepciu, tak namiesto dobrý deň povie túto nadávku. Je to hrozné, totálny trapas. Horor, som vtedy úplne celá spotená.

zdroj : cas.sk

 

Pozri aj:   Adriana Kmotríková odkázala smutné slová z onkológie: Bojím sa o svoju dcéru!